© AFP

© AFP

© Photo News

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

“Een van de daders geradicaliseerd door Belgische imam”

Volgens Franse media is er nog een link met België: terrorist Ismaël Mostefai (29) werd geradicaliseerd door een imam met de Belgische nationaliteit. Mostefai is een van de daders die in de concertzaal Le Bataclan toesloegen. De Servische krant Blic plakte zondag een naam op een tweede verdachte. Het zou gaan om de 25-jarige Ahmad Almuhammad.

hrt

Ismaël Mostefai (29): Geradicaliseerde Fransman

Eén dader die in Le Bataclan toesloeg, kon worden ontmaskerd door een duimafdruk. Het gaat om de Fransman Ismaël Mostefai (29), wellicht de oudste van de groep. Hij woont in Chartres, ten zuiden van Parijs. Al sinds 2010 kennen de Franse autoriteiten hem als een radicale islamist.

De jongeman werd geboren op 21 november 1985 in Courcouronnes, nabij Parijs. Hij kon worden geïdentificeerd op basis van de afdrukken van een vinger die in de Bataclan werd teruggevonden, bevestigt de Parijse procureur François Molins zaterdagavond.

De jongeman was bij het gerecht reeds bekend: op zijn strafblad stonden acht veroordelingen die hij heeft begaan tussen 2004 en 2010. Geen enkele daarvan gaf aanleiding tot een gevangenisstraf. Sinds 2010 was hij bij de inlichtingendiensten gekend als geradicaliseerd (fiche S), maar volgens de procureur was er over hem geen dossier waaruit bleek dat hij deel uitmaakte van een netwerk of een terroristische organisatie.

Volgens een bron dicht bij het onderzoek bezocht Omar Ismail Mostefai geregeld de moskee van Lucé, in de buurt van Chartres. De onderzoekers proberen ook te achterhalen of hij vorige jaar naar Syrië is getrokken. Volgens Franse media werd de Fransman geradicaliseerd door een imam met de Belgische nationaliteit. Dat meldt Katya Adler, Europacorrespondent van de BBC.

Vader en broer opgepakt

De vader en de broer van de man zijn zaterdagavond opgepakt na huiszoekingen. De vader woont in Romilly-sur-Seine, ten oosten van Parijs in de buurt van Troyes, en de broer in Bondoufle, ten zuiden van de hoofdstad. De 34-jarige broer was zich in de loop van de avond zelf op het politiekantoor van Créteil gaan aangeven. Hij is naar verluidt met verstomming geslagen over de betrokkenheid van zijn broer bij de aanslag in de Bataclan. Beiden zouden al jaren geen contact meer hebben gehad, “omwille van familiale redenen”. De familie telt nog twee andere broers en twee zussen, maar ook daarmee heeft hij geen contact meer. Zijn echtgenote begrijpt niet waarom haar man is opgepakt.

Ahmad Almuhammad: binnengekomen als vluchteling

De Servische krant Blic heeft zondag een naam geplakt op een tweede verdachte van de terreuraanslagen in Parijs. Het zou gaan om de 25-jarige Ahmad Almuhammad, aldus Blic. Hij is de man wiens paspoort werd aangetroffen op één van de terroristen, en die ook geregistreerd staat bij de Servische autoriteiten. De krant Blic publiceert een fotokopie van het document.

Het was al bekend dat het paspoort kon worden gelinkt aan een man die via Griekenland Europa is binnengekomen. Hij zou zich langs de zogenaamde Balkan-route hebben verplaatst, waardoor er dus ook sporen van hem terug te vinden zijn in Servië.

De krant gaf geen informatie over zijn bronnen, maar schrijft wel dat de Franse autoriteiten via Interpol de medewerking hebben gevraagd van Servië en zijn migratie-database.

Almuhammad zou volgens de krant op 3 oktober geregistreerd zijn door de Griekse autoriteiten. Hij kwam Servië binnen via Macedonië op 7 oktober, waar hij in Presevo werd geregistreerd met een Syrisch paspoort. Daar vroeg hij formeel asiel aan, zoals velen daar doen, maar trok later toch door naar Kroatië.

De Kroatische krant Vecernji List bericht dat de man zich op 8 oktober registreerde in het Opatovac asielcentrum. Zijn naam deed geen alarmbel afgaan, omdat hij niet internationaal stond geseind als verdacht, aldus de krant.

De andere daders komen vermoedelijk uit andere landen. Volgens een bericht van Al Hayat, het officiële persagentschap van IS, zijn de daders “van over heel de wereld naar Gallië (Frankrijk, nvdr.) gekomen om aanslagen te plegen.” Zo was er nog één zelfmoordterrorist met een Egyptisch paspoort. Of die documenten al dan niet vervalst waren, is niet duidelijk.

Jambon: "Ik ga Molenbeek opkuisen"

© VTM

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zijn we in oorlog met Islamitische Staat (IS). Dat zei hij in de studio van VTM NIEUWS. "Maar we mogen onze samenleven door hen niet onderuit laten halen, want dat is net onze bedoeling: ons destabiliseren. En het laatste dat we moeten doen is ons onderuit laten halen." Hij erkent overigens dat het geen toeval is dat er - alweer - een link is met Molenbeek. "Ik ga Molenbeek opkuisen", zo zei hij.

Dat er een duidelijke link is tussen ons land en de terreur in Frankrijk, vindt Jambon geen goede zaak voor België. Nochtans hebben we wel instrumenten om jongeren die naar Syrië willen vertrekken, tegen te houden. "De taskforces waarin mensen van politie, staatsveiligheid, lokale besture, sociale diensten samenwerken. Daar waar die samenwerking goed loopt, heeft dat ook resultaat. In Antwerpen, Vilvoorde, kleinere steden, waar het systeem werkt, is het vertrekken naar Syrië gestopt."

Alleen, zo stelt Jambon vast, in Brussel - vandaag in Molenbeek - bljven de problemen bestaan. En dat zint Jambon niet. "Ik ga de komende dagen kijken hoe het komt dat wat elders wel werkt, daar niet werkt. Ik ga dit dossier naar me toe trekken. Dit moet stoppen. Dit kan niet blijven duren, we moeten daar paal en perk aan stellen."

"Ik ga Molenbeek opkuisen", zegt Jambon. "Ik ga kijken hoe het komt dat het daar fout loopt en wat we er nog extra moeten doen. Want dit kunnen we niet langer aanvaarden. Er moet gekeken worden hoe we dit probleem kunnen aanpakken. En het moet voor eens en altijd met wortel en tak uitgeroeid worden."

MEER OVER Aanslagen Parijs