270 miljoen euro en 300 jobs voor DP World

Foto: Frederik Beyens

270 miljoen euro en 300 jobs voor DP World

Print

Terminaluitbater DP World in Antwerpen wil tegen 2020 270 miljoen euro investeren in zijn Antwerpse terminal. Dat zou 300 banen opleveren. Zo meldt De Tijd vrijdag. Het bedrijf legde ook een geschil met het Antwerpse havenbedrijf bij. Topman Rob Harrison pleit voorts voor een samenwerking tussen Antwerpen en Zeebrugge.

“Antwerpen is nautisch goed toegankelijk, heeft een hogere productiviteit dan Rotterdam en kan zijn klanten tal van troeven aanbieden”, zegt topman Rob Harrison. Een investering van 270 miljoen euro in de terminal aan het Deurganckdok lonkt. Een eerste fase - 175 miljoen euro voor onder meer containerkranen - kreeg onlangs groen licht en zou 100 jobs opleveren.

Momenteel telt DP World Antwerp 850 werknemers, die dit jaar zo’n 2 miljoen (20 voets)containers zullen behandelen, tegenover 1,8 miljoen vorig jaar. Men acht op korte termijn een uitbreiding naar 2,7 miljoen containers mogelijk.

DP World bereikte ook een compromis in een geschil met het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen. DP World moest een stuk (nog onontgonnen) deel van zijn concessie afstaan aan overbuur en grote concurrent PSA. PSA dreigt capaciteit tekort te komen door de verhuis van MSC-containers vanuit het Delwaidedok. DP World krijgt een extra strook kaai voor opslag naast de vestiging van Ashland Specialities.

Harrison pleit ook voor één centrale havenautoriteit voor Antwerpen en Zeebrugge. “Nu wordt er te veel energie verspeeld met elkaar te beconcurreren. Dat orgaan zou moeten bepalen welke richting elke haven uitgaat en wat het beste is voor Vlaanderen.” Containers moeten volgens Harrison naar Antwerpen komen, met in Zeebrugge meer de focus op bijvoorbeeld roro-ferrydiensten.

Nu in het nieuws