"Prins Laurent blijft om medische redenen weg van Te Deum"

Foto: Photo News

"Prins Laurent blijft om medische redenen weg van Te Deum"

Print
Prins Laurent zal zondag "om medische redenen" niet aanwezig zijn op het Te Deum in de kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele in Brussel ter gelegenheid van Koningsdag. Dat is in zijn entourage vernomen. Eerder had een woordvoerder van het paleis nochtans gemeld dat de prins de uitnodiging botweg afgewezen had na eerdere uitspraken van zijn broer koning Filip.

De entourage van de prins preciseerde dat de broer van koning Filip zijn activiteiten moet beperken op advies van zijn huisarts, en dat er van een 'staking' geen sprake is. Anderhalf jaar geleden lag de jongste zoon van Albert en Paola gedurende drie weken in het ziekenhuis met een longontsteking. Op zijn verjaardag op 19 oktober dit jaar werd hij ziek, met koorts en een hoest, zo werd in zijn omgeving gezegd. Om te voorkomen dat hij hervalt, moet de prins sommige van zijn officiële activiteiten schrappen.

Toch blijft het de vraag of de hetze van twee weken geleden niet meespeelt in de beslissing. Laurent kwam in opspraak omdat hij privé-uitgaven heeft ingediend als beroepskosten. Koning Filip noemt die zaak de “persoonlijke verantwoordelijkheid” van zijn broer en heeft zich van hem gedistantieerd. In de wandelgangen van Laken is te horen dat de koning teleurgesteld is in de houding van zijn broer.

Het is bovendien niet de eerste keer dat Laurent weigert een opdracht van het Paleis uit te voeren. Ook de voorbije weken legde hij al een aantal opdrachten zonder veel uitleg naast zich neer. 

Lees meer in Gazet van Antwerpen

Nu in het nieuws