Pakistaan zonder medeweten van geschokte familie gecremeerd

Het lichaam van de man werd aangetroffen in de Antwerpse haven. Foto: WH

Pakistaan zonder medeweten van geschokte familie gecremeerd

Print
Antwerpen -

Een Pakistaanse familie uit Molenbeek heeft klacht ingediend tegen onbekenden. Het lichaam van de 38-jarige Nadeem Akhtar, een van de gezinsleden, werd enkele maanden geleden gevonden in de Antwerpse haven en zijn lichaam werd gecremeerd zonder medeweten van de familie. De familie was daarvan helemaal niet op de hoogte en het was helemaal niet overeenstemmend met de Islamitische begrafenisrituelen. Dat meldt de RTBF.

Nadeem Akhtar was een verkoper van bloemen in Antwerpse horecazaken. Op 4 juli jongstleden trok hij zoals elk weekend weer naar Antwerpen om bloemen te verkopen, maar hij zou nooit weerkeren naar zijn woonplaats Molenbeek. Op 8 juli stapte zijn neef Wasim naar het politiecommissariaat in Brussel om zijn verdwijning te melden.

Sindsdien bleef het muisstil rond de vermissing van Nadeem, tot de familie op 12 oktober plots het bericht ontving om zich naar de politie in Antwerpen te begeven. Ter plekke kregen ze te horen dat zijn lichaam werd gevonden. Bij de vraag of ze zijn lichaam konden bekijken alvorens de begrafenis te kunnen regelen kreeg de familie echter te horen dat Nadeem intussen al gecremeerd was.

Waar zijn de assen?

Zijn familie is verbolgen. “Het was vreselijk om te horen dat mijn broer overleden is”, zegt zijn broer Gul Qaisar aan RTBF. “Daar bovenop kwam nog eens de mededeling dat zijn lichaam verbrand was, wat verboden is in de Islam. Niemand kon ons bovendien vertellen waar zijn assen waren. Het werd ons onmogelijk gemaakt om een afscheid voor hem te organiseren. Wat een drama!”

De familie begrijpt niet waarom ze pas drie maanden na de feiten werd ingelicht en zijn lichaam zonder hun medeweten werd gecremeerd. Zeker ook omdat de politie bij het lichaam ook de sleutels, GSM, de vorige adresgegevens en een document van de advocaat van het slachtoffer aantrof. Hoewel Nadeem al 13 jaar in ons land woonde was hij echter nog niet geregulariseerd. Maar desondanks was het eenvoudig voor de politie om de familieleden terug te vinden, menen ze.

“Het is een onvergefelijke fout en bovendien weigert de politie ons verdere uitleg te geven over wat er precies gebeurd is”, zegt broer Gul Qaisar. “Onze hele familie is in shock.”

Onderzoek geopend

De familie heeft nu klacht ingediend om te achterhalen wat er met Nadeem gebeurd is en waarom het zo lang heeft geduurd eer te familie werd ingelicht. Het parket van Antwerpen heeft een onderzoek geopend en de federale politie is intussen ook al met een intern onderzoek gestart.

Nu in het nieuws