© Twitter / Annahar Newspaper ?@Annahar

41 doden na zelfmoordaanslagen in Beiroet: IS eist aanslag op

Bij aanslagen van twee zelfmoordterroristen zijn donderdag in de Libanese hoofdstad Beiroet zeker 41 doden en 181 gewonden gevallen. Dat deelden het Libanese Rode Kruis en de politie in een voorlopige balans mee. De islamitische terreurorganisatie IS eist de aanslagen op.

rdc

De aanslagen deden zich donderdagmiddag voor in het handelscentrum in de dichtbevolkte zuidelijke wijk Burzj a-Baradzje van de hoofdstad, een bolwerk van de sjiitische beweging Hezbollah. De soennitische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft de aanslagen inmiddels opgeëist.

Volgens het officiële persbureau NNA gebeurden er in een interval van vijf minuten en 150 meter van elkaar twee zware explosies. Volgens televisiezender LBC waren in totaal vier zelfmoordterroristen in de omgeving onderweg, een van hen is echter gevlucht en een andere werd gedood voor hij zijn explosieven tot ontploffing kon brengen. Leden van Hezbollah en Libanese soldaten sommeerden de mensen na de aanslagen het gebied te verlaten. Ziekenhuizen riepen op om bloed te geven.

Premier Tammam Salam kondigde aan dat vrijdag een dag van nationale rouw is om de slachtoffers te herdenken. Prominente politici riepen de Libanezen op tot eenheid.

De voorbije twee jaar werden al gelijkaardige aanslagen gepleegd in zuidelijke wijken van Beiroet. Libanon zit ook wegens de Syrische burgeroorlog in een zware politieke crisis. Militieleden van Hezbollah vechten in het buurland aan de zijde van het regime van president Bashar al-Assad. Libanese soennieten vechten dan weer aan de kant van de rebellen. Bovendien wordt de situatie bemoeilijkt door de meer dan een miljoen vluchtelingen uit Syrië, die grotendeels onder barre omstandigheden in Libanon verblijven.

MEER OVER Libanon