Jo Vandeurzen: “Snelle Respons Team heeft situatie kunnen beheersen”

Jo Vandeurzen. Foto: BELGA

Jo Vandeurzen: “Snelle Respons Team heeft situatie kunnen beheersen”

Print

Dat een 14-jarig meisje werd neergeschoten met een kogel uit kunststof, zorgde donderdag voor enkele pittige actuele vragen in het Vlaams parlement. “Dat soort agressie is niet voor herhaling vatbaar”, legden CD&V, SP.A en N-VA voor aan welzijnsminister Jo Vandeurzen.

Bij een interventie in een jeugdinstelling heeft het Snelle Respons Team van de Antwerpse politie op zondag 1 november een 14-jarig meisje neergeschoten met een kogel uit kunststof. Het meisje werd met lichte verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht. Katrien Schryvers (CD&V), Freya Van den Bossche (SP.A) en Lorin Parys (N-VA) grepen donderdag de gelegenheid aan om Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) aan de tand te voelen: hoe kon het zover komen, en wat zijn de conclusies?

Minister Vandeurzen vindt het in de eerste plaats goed dat er met een vergrootglas naar dit schietincident gekeken wordt. “Het is goed dat het geproblematiseerd wordt”, klinkt het. “Het was geen evidente situatie, en alle inschattingen die gemaakt werden, moeten worden geëvalueerd. En dan kunnen we kijken of daar conclusies uit getrokken kunnen worden.”

“Niet dramatisch afgelopen”

Vandeurzen benadrukte de analyse van de situatie te willen afwachten en erg beducht te zijn voor grote uitspraken, maar toch wenste de minister te benadrukken dat we “wel al [kunnen] concluderen dat de zaken niet dramatisch afgelopen zijn, dat men ze heeft kunnen beheersen. Men heeft eerst geprobeerd om de escalatie te vermijden, maar op een bepaald moment heeft men beslist beroep te moeten doen op de politie”, waarna het Snelle Respons Team ingezet werd.

De minister wees er herhaaldelijk op dat dat allemaal erg snel ging. Dé vraag die nu volgens hem gesteld moet worden, is of er ‘betere afspraken’ nodig zijn, bijvoorbeeld met minister van Veiligheid Jan Jambon (N-VA). “Ik ben zeer beducht voor het waarborgen van de fysieke en psychische integriteit van minderjarigen”, aldus nog Vandeurzen, die er ook nog op wees dat de Vlaamse regering extra middelen heeft uitgetrokken om bijkomende capaciteit voor traumabegeleiding te realiseren.

Gekken met kalasjnikovs

De antwoorden van de minister werden door de vragenstellers gemengd onthaald. “Ik dacht dat het Snelle Respons Team voor gekken met kalasjnikovs was? Zo’n team stuur je niet af op kinderen in crisis”, aldus een geëmotioneerde Freya Van den Bossche. Lorin Parys hoorde vooral dat “dit politieoptreden erger [heeft] voorkomen. Dit is een theater waar ik niet aan meedoe.”

Nu in het nieuws