Aan dit Snelle Respons Team hangt een geur van escalatie, van overdrive of van overbodigheid

Foto: WAS

Aan dit Snelle Respons Team hangt een geur van escalatie, van overdrive of van overbodigheid

Print

Wat er ook gebeurt met en door het Antwerpse Snelle Respons Team (SRT), burgemeester Bart De Wever (N-VA) zal het te allen tijde verdedigen. Hij heeft het immers zelf opgericht, met als motivatie de bestrijding van het terrorisme. Het Snelle Respons Team werd actief op het moment dat de para’s in de Antwerpse straten verschenen en er zelfs gevraagd werd om het leger in te schakelen. Probleem is dat dit speciaal getrainde team niet wekelijks een terrorist op de weg vindt, zelfs geen zware explosieve situaties. Dus wordt het vlotjes ingezet daar waar vroeger gewone politieagenten of andere teams aan het werk waren. Die brachten in het verleden al heel wat dolgedraaiden tot rede, zonder schieten. Dit had in deze situatie ook gekund.

Dit getraumatiseerde meisje – zo werd duidelijk – vormde alleen voor zichzelf nog een gevaar toen ze werd geconfronteerd met een fors aantal zwaarbewapende politieagenten. Ze was alleen, had een stuk glas in haar hand en stond weggedrukt in een hoek van de kamer, achter een tafel. Deze respons was ook niet wat de instelling had verwacht toen ze de hulp van de politie inriep. In de meeste steden en gemeenten bestaan binnen de politie gespecialiseerde teams om mensen tot rede te brengen, om te praten. Wellicht had de instelling zoiets in gedachten. We denken hoe dan ook dat dergelijke instellingen in de toekomst twee keer zullen nadenken vooraleer de Antwerpse politie te bellen. Bij de vele incidenten die men achter de rug heeft in jeugdinstellingen, is nooit met een wapen geantwoord. Nu plots wel.

Aan dit Snelle Respons Team hangt telkens een geur van escalatie, van overdrive, van te snel over the top te gaan of van overbodigheid. Zoals optreden bij een misplaatste grap, voor een gsm-diefstal... Ook nu was hun actie er stevig over, blijkbaar wist het team niet eens met wie het te maken had. Geen enkele vorm van overleg, dat alleen al lijkt ons niet normaal. Had dit team daar moeten zijn? We betwijfelen het. Eens het SRT ter plaatse is, gaat de militaire logica immers zijn eigen, heel rechtlijnige weg. We vrezen dat dit gedoemd is om een keer mis te lopen.

Dat een burgemeester in eerste instantie dergelijk optreden zonder enige introspectie verdedigt, tot daar aan toe. Maar misschien moet toch eens stevig afgelijnd en uitgelegd worden wat de precieze rol van dit team is. Anders kan iedere cafébaas die de politie belt een invasie van less lethal weapons verwachten.

Leuk in de cinema, minder leuk in Antwerpen.

Nu in het nieuws