Portugese regering moet opstappen na vertrouwensstemming

Portugees premier Passos Coelho verlaat het parlement na de stemming. Foto: AFP

Portugese regering moet opstappen na vertrouwensstemming

Print

De linkse oppositie heeft de centrumrechtse minderheidsregering in Portugal ten val gebracht. Van de 230 parlementsleden stemden 123 afgevaardigden dinsdag voor de motie van wantrouwen van de socialisten.

De conservatieve coalitie Portugal a Frente van premier Pedro Passos Coelho had het vroegere crisisland met een streng besparingsprogramma gestabiliseerd. Na de parlementsverkiezingen van 4 oktober kwam de coalitie opnieuw als sterkste uit de bus, maar ze verloor wel de absolute meerderheid.

De linkse oppositie wees het regeringsprogramma van premier Pedro Passos Coelho voor de nieuwe legislatuurperiode af en organiseerde de eerste vertrouwensstemming tegen een verkozen regering sinds het einde van de dictatuur in 1974. Daarbij sprak een ruime meerderheid van de parlementsleden haar wantrouwen uit.

Het marxistische Links Blok, de communisten en de Groenen willen nu een nieuwe regering onder leiding van voorzitter António Costa van de Partido Socialista ook zonder de vorming van een coalitie parlementair steunen. Vooral een afzwakking van de besparings- en hervormingspolitiek is voorzien.

President Anibal Cavaco Silva moet nu eerst beslissen of hij Costa de opdracht geeft om een regering te vormen. Tot zo lang leidt Passos Coelho een regering van lopende zaken.

Nu in het nieuws