Ex-ambassadeur Gutman wil Belgische baggeraars naar VS halen

Foto: Belga

Ex-ambassadeur Gutman wil Belgische baggeraars naar VS halen

Print

Gewezen VS-ambassadeur in België Howard Gutman pleit ervoor dat de toegang voor Europese baggeraars op de Amerikaanse markt op de agenda komt van de onderhandelingen over het TTIP, het nieuwe handelsverdrag tussen de EU en de VS. “Dat is een win-win voor EU en voor de VS”, zei hij dinsdag in het Vlaams Parlement.

Baggeren is een Belgisch-Nederlandse specialiteit. De vier grootste baggerbedrijven ter wereld zijn Belgisch en Nederlands. Zij kunnen echter niet aan de slag in de VS. De “Jones act”, een wet die de Amerikaanse scheepvaartindustrie beschermt, laat dat niet toe.

Nochtans, zegt Gutman, zou het toelaten van Europese baggeraars in de VS voor zowel de Amerikanen als de Europeanen een goede zaak zijn. Amerikaanse baggeraars beschikken immers niet over de knowhow om hun havens toegankelijk te maken voor grotere schepen - wat dringend nodig is - en zijn bovendien veel duurder dan de Europese bedrijven.

Waarom wordt hierover niet onderhandeld? Volgens Gutman is dat omdat de andere Europese lidstaten - die zelf geen grote baggeraars hebben - dat niet op de tafel leggen. Zij hopen op andere, maar volgens Gutman onhaalbare, Amerikaanse toegevingen inzake scheepvaart, zoals het openstellen van de Amerikaanse markt inzake kustvaart.

“Mijn advies is: hou op met dingen te vragen die je niet zal krijgen en ga voor dit laaghangend fruit”, zei Gutman. Hij vindt dat Belgische en Nederlandse politici de zaak nu op tafel moeten leggen. “Jullie moeten zeggen: wij zijn niet geïnteresseerd in scheepvaart en we willen jullie Jones act niet wijzigen, we willen enkel dat een bouwbedrijf offshore kan werken.”

Gutman was tot 2013 vier jaar ambassadeur van de VS in België. Nu is hij actief als bestuurslid van of consultant voor Amerikaanse en Europese bedrijven.

.

Nu in het nieuws