Bondsparket vraagt twee speeldagen schorsing voor Yatabaré en eentje voor De Petter

Yatabaré haalde STVV-speler Edmilson verschillende keren onderuit. Foto: Photo News

Bondsparket vraagt twee speeldagen schorsing voor Yatabaré en eentje voor De Petter

Print

Het Bondsparket heeft dinsdag zijn schorsingsvoorstellen gedaan voor Sambou Yatabaré (Standard Luik) en Steven De Petter (KV Mechelen). Beide spelers waren vorige week maandag door de Reviewcommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) op het matje geroepen voor overtredingen op de veertiende speeldag in de Jupiler Pro League.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Het Bondsparket vroeg voor Yatabaré drie speeldagen schorsing (waarvan twee effectief). De middenvelder van de Rouches liet zich in de 1-0 nederlaag bij STVV op twee zware overtredingen betrappen. In de negende minuut zette hij zijn studs in de buik van STVV-aanvaller Edmilson, die later het enige doelpunt van de wedstrijd zou maken. Later in de wedstrijd zette hij zijn linkervoet op de hand van diezelfde Edmilson. “Wat de eerste fase betreft, is het duidelijk: Yatabaré kan Edmilson, die al op de grond lag, ontwijken. Hij heeft de intentie om zijn tegenstrever te raken. In de tweede fase is het moeilijker te bepalen of het echt de bedoeling was Edmilson te raken”, klinkt het bij het Bondsparket. Standard Luik betwist dat beide fouten met opzet zijn gemaakt en vraagt dan ook de volledige vrijspraak.

Steven De Petter kreeg een minnelijke schikking van twee speeldagen (waarvan één effectief) voorgesteld. In de 2-0 overwinning van KV Mechelen tegen Waasland-Beveren maakte KVM-middenvelder De Petter in de tiende minuut “een vliegende tackle met beide voeten en ook de studs vooruit op Thibault Moulin. Zijn fysieke integriteit was in gevaar en de fase is niet bestraft door scheidsrechter Deleferiere. Volgens de FIFA-reglementen was een rechtstreekse uitsluiting in dit geval op zijn plaats”, volgt het Bondsparket, dat rekening houdt met het gunstige disciplinaire verleden van De Petter, het verslag van de Reviewcommissie. “Gelukkig heeft de tegenstander de reflex om de tackle te ontwijken, zodat de impact van de aanval niet groot is.”

KV Mechelen voerde in zijn betoog aan dat de scheidsrechter beter gepositioneerd was dan de camera om de fase te beoordelen. “De scheidsrechter beoordeelde de fase goed. Door na de feiten en op basis van slechte beelden, er liep namelijk een speler deels in beeld, alsnog een straf te geven, toon je weinig respect voor de ref”, haalde KVM in zijn verdediging aan. Steven De Petter verwees op de zitting naar zijn lage kaartenlast. “Bovendien was mijn linkerbeen niet gestrekt”, aldus de kapitein van KVM, die hoopt op de kwijtschelding van een sanctie. De Geschillencommissie Betaald Voetbal doet later op de dag een uitspraak over de strafmaat voor beide spelers.

(belga)

MEER VOETBALNIEUWS