© Bart Dewaele

Europese Commissie: “Sommige vragen van Cameron heel problematisch”

Sommige vragen van de Britse premier David Cameron voor hervormingen in de Europese Unie zijn “heel problematisch”. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie dinsdag gezegd in een reactie op hervormingsvoorstellen van Cameron.

De Britse premier David Cameron heeft dinsdag de hervormingen voorgesteld die hij van de Europese Unie verlangt om het Verenigd Koninkrijk aan boord van de unie te houden. Cameron wil van Europa een “flexibele unie van vrije staten” maken, en stelt doelstellingen in vier domeinen voorop. Als die onvoldoende gehoor krijgen bij de andere Europese landen, zullen de Britten hun lidmaatschap heroverwegen.

De Europese Commissie heeft de brief van Cameron intussen ontvangen, zo liet woordvoerder Margaritis Schinas dinsdag weten. Volgens hem bevat de brief “een zeker aantal haalbare elementen” zoals de wil om de rol van de nationale parlementen te versterken. Andere zaken liggen volgens de Commissie duidelijk moeilijker, zoals de voorstellen over het al dan niet behoren tot de eurozone.

Sommige voorstellen worden door de Commissie bestempeld als “heel problematisch omdat ze raken aan de fundamentele vrijheden van de interne markt”. “De directe discriminatie van Europese burgers behoort tot die categorie”, aldus de Commissiewoordvoerder, verwijzend naar het voorstel om de sociale rechten van nieuwe migranten uit de EU te beperken.

MEER OVER David Cameron