Eerste spadesteek voor miljoeneninvestering Nippon Shokubai

Met liefst acht spaden werd de eerste steek gegeven Foto: SDL

Eerste spadesteek voor miljoeneninvestering Nippon Shokubai

Print
Zwijndrecht - In Zwijndrecht is dinsdag de eerste spadesteek gezet voor een nieuwe fabriek van het Japanse chemiebedrijf Nippon Shokubai. Hiermee is een investering gemoeid van 350 miljoen euro. Er worden 70 extra jobs gecreëerd, bovenop de bestaande 95.

Nippon heeft op de terreinen van Ineos Oxide al een installatie voor SAP's, een product dat onder meer wordt gebruikt in luiers of maandverbanden. Onder andere door de toenemende vraag naar luiers wordt de capaciteit uitgebreid, van 60.000 naar 160.000 ton per jaar. Ook zal acrylzuur worden geproduceerd, de grondstof voor SAP, met een capaciteit van 100.000 ton per jaar. Vanuit Antwerpen zal de hele Europese markt worden beleverd. 

Liefst acht vooraantaanden verrichten de eerste spadesteek, onder wie Antwerps gouverneur Cathy Berckx, burgemeester André Van de Vijver van Zwijndrecht, havenbaas Eddy Bruyninckx, Claire Tillekaerts van Flanders Investment & Trade, Masanori Ikeda, president van de groep en Japans ambassadeur Masafumi Ishii.

"We zijn trots dat deze substantiële expansie naar Antwerpen is gehaald. Dit is op basis van vertrouwen", zei fabrieksmanager Roel De Vil. De internationale directie noemde Antwerpen een zeer belangrijk bolwerk voor het bedrijf en bedankte de Vlaamse overheid voor de samenwerking rond het expansieproject.

Claire Tillekaerts, hoofd van Flanders Investment & Trade, benadrukte dat er goede banden zijn tussen ons land en Japan: "Er zijn meer dan 300 Japanse bedrijven in België actief, goed voor 25.000 tot 30.000 jobs."

De ingebruikname van de uitbreiding is gepland voor mei 2018. Het project kost naar verwachting 350 miljoen euro en levert zowat 70 extra jobs op. Antwerpen wordt daarmee de grootste productieplaats van het bedrijf buiten Japan.