Britse premier Cameron heeft vier voorwaarden om in EU te blijven

Foto: AP

Britse premier Cameron heeft vier voorwaarden om in EU te blijven

Print

De Britse premier David Cameron heeft dinsdag de hervormingen voorgesteld die hij van de Europese Unie verlangt om het Verenigd Koninkrijk aan boord van de unie te houden. Cameron wil van Europa een “flexibele unie van vrije staten” maken, en stelt doelstellingen in vier domeinen voorop. Als die onvoldoende gehoor krijgen bij de andere Europese landen, zullen de Britten hun lidmaatschap heroverwegen.

Cameron beloofde de Britten dat ze zich ten laatste tegen het einde van 2017 in een referendum mogen uitspreken over de vraag of ze nog langer lid willen blijven van de Europese Unie. Cameron wil in de EU blijven en daarvoor campagne voeren in eigen land, maar enkel als de Europese partners akkoord gaan met een reeks hervormingen.

Wat die hervormingen zijn, heeft Cameron nu geschreven in een brief aan Europees president Donald Tusk. Cameron lichtte de inhoud van die brief dinsdag toe in een toespraak.

Cameron wil de concurrentiekracht van de Europese vrije markt verhogen. Hij vraagt expliciet de erkenning dat de euro niet de enige munt is binnen de EU, en dat niet-eurolanden niet benadeeld worden.

De Britse premier wil da het Verenigd Koninkrijk vrijgesteld wordt van het engagement tot verdere integratie van de EU. Nationale parlementen moeten meer macht krijgen om Europese regels af te blokken.

Cameron wil ook de sociale rechten van nieuwe migranten beperken. Zijn zouden pas na vier jaar over dezelfde rechten mogen beschikken.

Vertrouwen

“Ik heb er alle vertrouwen in dat we tot een akkoord met de Europese Unie zullen komen dat goed is voor de Britten”, zei Cameron. Maar als de Britse vragen in dovemansoren vallen, “sluit hij niets uit”. Het beloofde referendum komt er hoe dan ook voor eind 2017, maar Cameron wil zich niet op een timing laten vastpinnen.

MEEST RECENT