Van Besien: “Snelle Respons Team mag niet iedereen als terrorist beschouwen”

Wouter Van Besien Foto: BELGA

Van Besien: “Snelle Respons Team mag niet iedereen als terrorist beschouwen”

Print
Antwerpen 2018 -

Vlaams parlementslid en fractieleider van Groen in de Antwerpse gemeenteraad Wouter Van Besien vindt dat Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) moet ingrijpen na het incident waarbij het Snelle Respons Team (SRT) van de Antwerpse lokale politie een 14-jarig meisje met een kunststofkogel neerschoot in een jeugdinstelling.

“Dat team heeft zijn start volledig gemist”, vindt Van Besien. “De Wever moet duidelijk maken dat het SRT - opgericht om terrorisme in de stad te bestrijden - niet iedereen als terrorist mag beschouwen.”

Van Besien wijst erop dat het nog maar sinds september actieve SRT eerder ook al een lezing ontruimde omdat een grappig bedoelde tweet als een vorm van dreiging werd gezien. Nu is er dus het schietincident in een jeugdinstelling.

“Verontrustend daarbij is dat de politie zich van geen kwaad bewust is en deze aanpak ook na de feiten blijft verdedigen”, stelt Van Besien. “Het Snelle Respons Team wil zichzelf duidelijk zo snel mogelijk bewijzen, maar het bewijst daarmee vooral dat de verschillende bezorgdheden vooraf meer dan terecht waren. Mensen die opgeleid worden om snel met wapens te kunnen ingrijpen, willen dit ook tonen.”

Een 14-jarig meisje dat hulp nodig heeft neerschieten, kan voor Van Besien in ieder geval niet. “Het is zeer dringend tijd dat deze politiemensen niet alleen leren hoe ze moeten schieten, maar ook wanneer ze mogen schieten, en vooral wanneer niet”, vindt hij.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio