John Crombez: “Op kinderen schieten is onaanvaardbaar”

Foto: Photo News

John Crombez: “Op kinderen schieten is onaanvaardbaar”

Print
Antwerpen 2018 -

“Jeugdbescherming is er om kinderen te beschermen. Vaak is dat heel moeilijk voor zij die voor die bescherming moeten zorgen. Maar op kinderen schieten en dat normaliseren, is onaanvaardbaar.” Dat zegt sp.a-voorzitter John Crombez na het schietincident in een jeugdinstelling in Antwerpen.

Bij een interventie in een jeugdinstelling heeft het Snelle Respons Team (SRT) van de Antwerpse politie een Syrisch 14-jarig meisje neergeschoten met een kogel uit kunststof. Het meisje werd geraakt in de buik en werd met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Het Agentschap Jongerenwelzijn stelt zich vragen bij de gebruikte procedure, zo schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad dinsdag.

Bij de actie is een zogeheten “less lethal weapon” gebruikt, en kunststof projectiel dat volgens de politiewoordvoerder vergelijkbaar is met de kogels van een paintballgeweer. Dat klinkt volgens sp.a-voorzitter John Crombez nogal “wrang”. “Letterlijk betekent dat dus: een wapen dat minder hard treft. Terwijl we het hier wel hebben over kinderen”, aldus Crombez.

Crombez erkent dat ingrijpen in dergelijke situaties niet altijd makkelijk is. “Dat de politie er wordt bijgehaald, komt vaker voor. Niemand onderschat de moeilijkheid voor zorgverstrekkers en veiligheidsmensen om op te treden in crisissituaties. Nochtans doen zorgverstrekkers dat al jaren zonder kinderen te beschieten.”

De sp.a-voorzitter vraagt aan minister van Wezlijn Jo Vandeurzen (CD&V) en het hoofd van de politie van Antwerpen om het incident te veroordelen. “Een moeilijke situatie is onvoldoende als reden om op kinderen te schieten in een zorgomgeving. En nog minder als reden om dat aanvaardbaar te vinden.”

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio