© WAS

Politie: “Meisje uitschakelen met verfkogel was beste optie”

Bij een interventie in een jeugdinstelling heeft het Snelle Respons Team (SRT) van de Antwerpse politie een Syrisch 14-jarig meisje neergeschoten met een kogel uit kunststof. Het Agentschap Jongerenwelzijn stelt zich vragen bij de gebruikte procedure, zo staat dinsdag in De Standaard en Het Nieuwsblad. Politiewoordvoerder Sven Lommaert zegt dat het SRT voor de best mogelijke optie op dat moment heeft gekozen.

Omdat het meisje op zondag 1 november zichzelf en omstaanders met glasscherven dreigde te verwonden, besloten de begeleiders in de jeugdinstelling Jacob Jordaens bijstand in te roepen van de Antwerpse lokale politie. Maar ook het Snelle Respons Team van de lokale politie, dat werd opgericht om in te grijpen bij ernstige incidenten, arriveerde. De leden van het SRT schakelden het meisje uiteindelijk uit met een zogeheten “less lethal weapon”, een kunststof projectiel dat volgens de politiewoordvoerder vergelijkbaar is met de kogels van een paintballgeweer.

Het meisje werd geraakt in de buik en werd met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Het Agentschap Jongerenwelzijn en de instelling zelf keuren de ingreep van de politie af. “We vragen aan de korpschef van Antwerpen, Serge Muyters, een gesprek over deze procedure”, zegt woordvoerder Peter Jan Bogaert van het Agentschap Jongerenwelzijn. “We moeten dit in de toekomst vermijden”, zegt ook Emmanuel Standaert, directeur van de instelling.

“Gevaar voor zichzelf”

“Ik begrijp wel dat hierover ongerustheid kan ontstaan als de context niet helemaal duidelijk is, maar wij kunnen dit perfect verantwoorden”, zegt politiewoordvoerder Sven Lommaert op Radio 1. “Het meisje was helemaal over haar toeren en met de glasscherf in haar hand was ze zowel voor haar omgeving als voor zichzelf een gevaar”, stelt Lommaert. “Ze dreigde er mee haar polsen over te snijden en voor ons patrouilleteam was het erg moeilijk om tot bij haar te geraken, gezien het risico dat ze zichzelf iets zou aandoen.”

Volgens Lommaert koos het SRT voor de oplossing die het minst mogelijk menselijke schade zou opleveren. “Andere middelen, zoals peperspray, waren op dat ogenblik risicovoller. Ook de wapenstok was een slechtere optie, omdat ze daarbij haar arm had kunnen breken.” De woordvoerder stelt dat het meisje enkel een blauwe plek overhield aan de rubberkogel en enkel naar het ziekenhuis werd gevoerd voor verwondingen die ze zichzelf had toegebracht.

Lommaert bevestigde ook dat er een onderhoud met het Agentschap Jongerenwelzijn in het verschiet is.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio