Gazet van Antwerpen ging op zoek naar het Grootste Clubhart van de regio. U kon meestemmen voor de man of vrouw met de grootste inzet voor zijn of haar lokale sportclub. De verkiezing ging gepaard met een reeks bijlages in Gazet van Antwerpen over sport in uw buurt. Volg het hele project ook via deze pagina: www.gva.be/dossierclubhart.

Hoeveel sporthallen, zwembaden en voetbalvelden zijn er in uw gemeente?

Foto: gva

Hoeveel sporthallen, zwembaden en voetbalvelden zijn er in uw gemeente?

Print
In de provincie Antwerpen is er een structureel tekort aan sporthallen en zwembaden. Van alle provincies doet Antwerpen het op dat vlak zelfs het slechtst van heel Vlaanderen, met een tekort van 16 procent aan sportzalen. Vooral in de stad Antwerpen en de omliggende gemeenten zijn er veel minder sporthallen dan er behoefte is gezien het aantal inwoners. Alleen in de Zuiderkempen is er voldoende sportaccommodatie. Dat blijkt uit de statistieken van Bloso.

Is er voldoende sportaccommodatie in uw gemeente? Ontdek het via onze interactieve kaart!

Verspreid over de hele provincie Antwerpen zijn er 290 sportzalen. Elke gemeente, op Baarle-Hertog na, heeft minstens één sporthal op haar grondgebied. Alleen in de stad Antwerpen en haar districten bevinden er zich 59 overdekte zalen om sport te beoefenen.

Toch is de situatie in de stad Antwerpen en de omliggende gemeenten redelijk beroerd. Gezien het aantal inwoners zou er in deze regio zeker 30 procent aan capaciteit moeten bijkomen om de norm te halen qua aantal sporthallen.

Ook in de regio rond Mechelen is het eerder pover gesteld. Daar is er een tekort van ongeveer 18 procent aan sportzalen. In de regio’s Noorderkempen, Waasland en Denderstreek is er een licht tekort aan indoor sportaccommodatie. De enige regio in de provincie waar de situatie wel naar behoren is is de streek van de Zuiderkempen. In Geel en omstreken is er zelfs een overschot van bijna 20 procent. Zo bezit een gemeente als Mol maar liefst 16 sportzalen.

Toch zijn er regio’s in Vlaanderen waar ze nog rianter in de sportzalen zitten. Zo is er in heel Limburg een overaanbod aan sporthallen en ook in de streken rond Kortrijk en Roeselare-Tielt hebben de inwoners bepaald niet te klagen over het aantal sportcentra.

Zwembaden

Op vlak van zwembaden is het in de provincie Antwerpen en in de Waas- en Denderstreek nog dramatischer gesteld. In de provincie Antwerpen zijn er op dit moment 75 zwembaden (indoor en openlucht). Om de vereiste norm qua aantal zwembaden in verhouding met het aantal inwoners te halen zouden er zeker elf à twaalf zwembaden moeten bijkomen.

Vooral in het noordelijke deel van de Kempen (de streek rond Turnhout) zouden er dringen zwembaden moeten bijkomen. Er is daar een tekort van bijna 50 procent. Het enige zwembad dat de stad Turnhout rijk is is op dit moment gesloten en ook in omliggende gemeenten als Oud-Turnhout en Vosselaar kunnen de bewoners niet terecht voor een plonsje.

Is er voldoende sportaccommodatie in uw gemeente? En hoeveel sporthallen, zwembaden en voetbalvelden telt uw gemeente? Klik op uw gemeente op onze interactieve kaart en ontdek het! Bekijk ook de tabellen onder de kaart

Hoeveel voetbalvelden zijn er in uw gemeente? (scroll om uw gemeente te vinden):

 

Hoeveel zwembaden zijn er in uw gemeente? (scroll om uw gemeente te vinden):

Hoeveel sporthallen zijn er in uw gemeente? (scroll om uw gemeente te vinden):