De Crem wil export naar Iran stevig opkrikken

Reynders en De Crem in gesprek met Mohammed Nahavandian, de stafchef van de Iraanse president. Foto: BELGA

De Crem wil export naar Iran stevig opkrikken

Print

Binnen afzienbare tijd hoopt staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) de export van ons land richting Iran opnieuw naar de 1 miljard euro per jaar te tillen. Dat verklaarde De Crem zondag in Teheran, waar hij deelneemt aan een handelsmissie met ruim twintig Belgische bedrijfsleiders.

Afgelopen zomer sloot Iran een nucleair akkoord met de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland. Daardoor heeft de islamitische republiek vanaf begin volgend jaar uitzicht op een opheffing van economische sancties tegen het land. Dat opent meteen perspectieven voor buitenlandse investeerders, die een afzetmarkt van zowat 80 miljoen mensen zien opengaan.

Een twintigtal Belgische bedrijfsleiders uit uiteenlopende sectoren bezoeken daarom dezer dagen Iran, in het kielzog van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en staatssecretaris De Crem. Die laatste beseft dat het voor Belgische bedrijven interessant kan zijn om in het land te investeren, gezien het huidige politieke klimaat. “Iran zoekt nieuwe, kapitaalkrachtige investeerders en wil zijn hoogopgeleide mensen aan een job helpen”.

Vorig jaar voerde ons land voor 319 miljoen euro uit naar Iran en bedroeg de import uit Iran 86 miljoen euro. De Crem zou die export “binnen afzienbare tijd” willen opgekrikt zien tot 1 miljard euro. Dat was het niveau van voor de sancties die in 2005-2006 tegen Iran werden ingevoerd, omwille van zijn nucleaire programma, waarvan werd gevreesd dat het diende om een kernwapen te ontwikkelen.

Nu in het nieuws