‘Geen fusie tussen Renault en Nissan’

Print

De Franse overheid wil de bestaande alliantie behouden, maar is geen voorstander van een fusie tussen autobouwers Renault en Nissan. Zo heeft premier Manuel Valls gereageerd op de geruchten over zo’n samensmelting.

‘We willen de alliantie behouden, maar we willen geen fusie. De staat speelt volop zijn rol als aandeelhouder. Tegelijkertijd hebben we vertrouwen in de managers van Nissan en Renault’, meldde premier Valls.

Het aandeel van de Franse staat in Renault werd deze lente verhoogd tot bijna 20 procent. Dat zorgde voor onrust bij Nissan, dat sinds 1999 een partnerschap met de Franse autobouwer heeft. Renault heeft een aandeel van 43 procent in Nissan en Nissan bezit 15 procent van het kapitaal in Renault.

Nissan beschikt niet over een stem in de algemene vergadering van Renault. De voorbije week staken er geruchten de kop op als zou de Franse regering bij ceo Carlos Ghosn aansturen op een aanpassing van de alliantie, om iets aan deze onevenwichtige structuur te doen en de invloed van de Franse staat te beperken.