© AP

Frankrijk: ‘Ook Poetin naar klimaattop Parijs’

Na de Amerikaanse president Barack Obama en de Chinese president Xi Jinping heeft ook de Russische president Vladimir Poetin volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius zijn aanwezigheid op de opening van de klimaattop in Parijs bevestigd. Ter voorbereiding van de top streken zondag reeds ministers uit een zestigtal landen in de Franse hoofdstad neer.

rdc

bracht zondag een bezoek aan Bourget, waar de cruciale klimaatonderhandelingen op 30 november van start gaan met een topbijeenkomst van staatshoofden en regeringsleiders. De Franse buitenlandminister meldde er dat er al meer dan honderd leiders hun komst naar Parijs bevestigd hebben.

Obama, Xi en naast de Indiase premier Narendra Modi, VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en de Europese leiders dus ook de Russische president Vladimir Poetin. Dat hebben de Verenigde Naties volgens een woordvoerder van Fabius bevestigd.

Marge

Poetin speelt sinds de lancering van de Russische luchtaanvallen in Syrië weer een prominente rol op de internationale scène. Het is dus mogelijk dat het conflict in Syrië in de marge van de klimaatonderhandelingen aan bod zal komen, net zoals de crisis in Oekraïne.

Op de klimaattop van 30 november tot 11 december gaat de internationale gemeenschap op zoek naar een akkoord om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Om de mislukking van Kopenhagen in 2009 te vermijden, waar de wereldleiders in de laatste rechte lijn in een stellingenoorlog verzeilden, is beslist om het treffen op het hoogste niveau niet op het einde, maar bij het begin van de top uit te nodigen.

Fabius verwelkomde zondag reeds een zestigtal ministers van Milieu en Energie. Ze gaan tot dinsdag proberen om de standpunten dichter bij elkaar te brengen en vooruitgang te boeken in de zoektocht naar een oplossing voor de talrijke knelpunten, zoals de financiële steun voor ontwikkelingslanden, de doelstellingen op lange termijn, de verdeling van de inspanningen... ‘Dit is een belangrijke stap, een soort generale repetitie voor de conferentie’, legde Fabius uit.

MEER OVER Klimaat