Historische ontmoeting tussen presidenten China en Taiwan

Print

Aan het begin van hun historische ontmoeting hebben de Chinese president Xi Jinping en zijn Taiwanese collega Ma Ying-jeou zaterdag om 15.00 uur (08.00 uur Belgische tijd) elkaar de hand geschud op een fotomoment in Singapore. Het is voor het eerst in 66 jaar dat zo’n ontmoeting plaatsvindt.

Sinds het einde van de Chinese burgeroorlog in 1949 leven China en Taiwan, dat al 66 jaar onafhankelijk is maar niet wordt erkend door China, op gespannen voet. De topontmoeting vindt plaats in Singapore, op neutraal terrein en achter gesloten deuren.

Dat Ma Ying-jeou zijn Chinese ambtgenoot ontmoet, heeft tot heel wat protest geleid in zijn thuisland. Daar braken in de nacht van vrijdag op zaterdag betogingen uit in de hoofdstad Tapei. De demonstranten vrezen dat hun president Taiwan aan China zal ‘verkopen’.

President Ma sprak na afloop van het onderhoud van een 'vriendschappelijke' ontmoeting. De Taiwanese president gaf zijn Chinese collega een vijfpuntenplan dat onder andere voorziet in een vermindering van de vijandigheden in de Straat van Taiwan, meer uitwisseling tussen Taiwan en China en een directe 'hotline' tussen beide landen.

China zelf deed geen enkele toegeving aan Taiwan. President Xi zou beloofd hebben om zich aan de consensus van 1992 te houden (dit akkoord houdt in dat er slechts één China bestaat, maar dat iedereen China zelf mag definiëren), zegt Zhang Zhijun van het Chinese ministerie voor Taiwan.

Beide landen bespraken hoe ze de spanningen kunnen verminderen. Voor China is de remedie alvast simpel: Taiwan moet zijn onafhankelijkheidsstreven stopzetten. 'De grootse bedreiging voor onze relaties is de onafhankelijkheid van Taiwan', zei Zhang.

Hoewel de aankondiging van de ontmoeting onverwacht en voor de nodige consternatie zorgde, moet Taiwan volgens specialisten niet hopen al te veel uit deze bijeenkomst te halen. 'Over eventuele internationale participatie of de verwijdering van de raketten die gericht zijn op Taiwan gaf China geen enkele toezegging', zegt Cheng Ming-chi, China-specialist verbonden aan de Taiwanese Tsing Hua-universiteit.

Nu in het nieuws