© Patrick De Roo

© Patrick De Roo

© rr

© rr.

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Scanner UA onthult kunstgeheimen

In het kijkdepot van het Museum Aan de Stroom (MAS) kunt u nog de hele week de scanner van het Axes-onderzoeksteam van de Universiteit Antwerpen aan het werk zien. Met behulp van x- stralen scant het momenteel een uniek tegeltableau. De scanner geeft over iets meer dan een week de geheimen van het stuk prijs.

RVER

“We kunnen dankzij het apparaat perfect zien welke delen van het tableau nog origineel zijn en welke niet”, vertelt professor Geert Van Der Snickt.

Normaal wordt de scanner gebruikt op schilderijen. “Zo scanden we onder meer al het werk ‘Patch of grass’ van Vincent van Gogh (foto). We ontdekten toen dat de kunstenaar onder het werk het hoofd van een boerin geschilderd had, iets dat niemand daarvoor wist. Zo leggen we lang bewaarde kunstgeheimen bloot dankzij onze techniek.”

De scanner wordt gebruikt met oog op renovatie van kunstwerken. Restaurateurs weten van het gescande stuk uit wat voor materiaal het is gemaakt en kunnen daarop inspelen voor een gedetailleerde renovatie.

Professor Van Der Snickt wil de scanner in de toekomst nog testen op muurschilderingen en op textiel. Daarvoor denkt hij aan een samenwerking met het Antwerpse Modemuseum.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio