Slechts 19% 'imagoverlagende' winkels betaalt taks

Print
Antwerpen -

Van de 305 ondernemers met een ‘imagoverlagende’ winkel heeft slechts 19,4 procent de nieuwe belasting op de uitbatingsvergunning betaald.

Dat blijkt uit het antwoord van Antwerps schepen van Financiën Koen Kennis (N-VA) op een vraag van oppositiepartij PVDA. Het Antwerpse stadsbestuur wil het aantal ongewenste zaken in de stad terugdringen. Het gaat om nachtwinkels, wedkantoren, videotheken, shishabars, club-vzw’s, internetcafés en seksshops. De zaakvoerders moeten vanaf dit jaar een nieuwe taks betalen. Wie in Antwerpen zo’n ‘imagoverlagende’ zaak wil openen, moet een openingsbelasting van 6000 euro betalen. Daarbovenop komt een jaarlijkse taks van 1500 euro die ook bestaande zaken moeten ophoesten. Er zijn in Antwerpen 305 ondernemers onderworpen aan deze belasting op de uitbatingsvergunning, en dit voor 343 vestigingen. Op 19 oktober was 19,41 procent van de verstuurde aanslagen betaald of werd er een afbetalingsplan voor afgesloten.

Nog geen enkele videotheek

Slechts 28 van de 141 nachtwinkels betaalden hun belasting, 6 van de 45 belwinkels en internetcafés, 16 van de 84 club-vzw’s, 3 van de 17 shishabars en 4 van de 12 seksshops. Van de 8 videotheken betaalde er nog geen één de belasting.

“Dit extreem lage cijfer bevestigt ons aanvoelen”, zegt Antwerps PVDA-woordvoerder Sim Dereymaeker. “Veel getroffen zaakvoerders kunnen de belasting simpelweg niet betalen. Zij zitten nu al financieel op hun tandvlees en hebben geen overschot van 1500 euro, dat ze direct kunnen missen. Daarnaast is er veel onvrede en protest. Veel zaakvoerders zijn verbolgen over de belasting. Zij vinden het een belediging om de titel ‘imagoverlagend’ te krijgen en betalen niet uit protest. Denk maar aan de verschillende videotheken die zich publiekelijk verzetten tegen dit cachet.”

MEEST RECENT