© Sven Dillen

Geens denkt na over strengere aanpak hardleerse wegpiraten

Justitieminister Koen Geens denkt na over een strengere aanpak van hardleerse wegpiraten. Zij moeten sneller en strenger bestraft kunnen worden, vindt de CD&V-minister, die veel heil ziet in alternatieve straffen.

De problematiek kan niet door Justitie alleen worden aangepakt, verduidelijkt men op het kabinet-Geens.

Een ruimere mentaliteitswijziging in de samenleving is nodig en ook in andere sectoren zijn aanpassingen mogelijk. Het feit dat je nog steeds een wagen kan inschrijven of laten verzekeren wanneer je rijbewijs is ingetrokken, zou bijvoorbeeld ook eens herbekeken kunnen worden, luidt het.

Concrete voorstellen heeft Geens nog niet op papier. Maar het lijkt hem goed om sterk in te zetten op alternatieve straffen. Denk aan “heel zware werkstraffen, bijvoorbeeld in omgevingen waar slachtoffers van dergelijke misdrijven worden verzorgd”, verduidelijkte hij op de VRT-radio.

‘Geen pasklare antwoorden’

Partijgenoot en mobiliteitsspecialist Jef Van den Bergh hoedt zich net als Geens voor steekvlampolitiek. Hij werkt sinds enkele weken aan een grondige evaluatie van alle mogelijke aspecten in de wetgeving, maar heeft op dit moment “geen pasklare antwoorden”.

Van den Bergh herinnert er nog aan dat de bestraffing van vluchtmisdrijf de voorbije vijftien jaar al vier keer verstrengd is. Maar het aantal geregistreerde vluchtmisdrijven daalde voorlopig niet. En de regels voor hardleerse wegpiraten die meermaals tegen de lamp lopen, zijn begin dit jaar nog verstrengd.