Merkel waarschuwt voor militaire conflicten in Europa door vluchtelingencrisis

Print

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft gewaarschuwd voor militaire conflicten binnen Europa als gevolg van de vluchtelingencrisis. Door de sluiting van grenzen kan het vluchtelingenprobleem volgens haar niet opgelost worden.

Op een bijeenkomst van christendemocraten in Darmstadt liet de Duitse bondskanselier zich bezorgd uit over de spanningen in de Balkan. ‘Ik wil niet dat het daar opnieuw tot militaire conflicten moet komen’, zei Merkel.

Op de Balkanroute zijn weer duizenden vluchtelingen op weg naar Oostenrijk en Duitsland. Van maandagavond tot dinsdagochtend kwamen volgens de politie meer dan 4.300 mensen per trein uit Kroatië in Slovenië aan. Sinds de eerste vluchtelingen Slovenië twee en een halve week geleden bereikten, werden 135.000 mensen geteld.

Servië en Kroatië begonnen dinsdag vluchtelingen over hun grenzen te transporteren om te vermijden dat ze buiten in de kou wachten aan een grensovergang. De vluchtelingen worden vanuit de Servische gemeente Sid per trein naar Kroatië gebracht. ‘Verwacht wordt dat vier of vijf treinen per dag de rit zullen maken’, zei de Servische minister Aleksandar Vulin. De vluchtelingen worden in Slavonski Brod in Kroatië in een transitcentrum voor 5.000 mensen opgevangen en vandaar naar Slovenië gebracht.