Bart De Wever: "U pleit eigenlijk voor de Derde Wereldoorlog"

Foto: BELGA

Bart De Wever: "U pleit eigenlijk voor de Derde Wereldoorlog"

Print
N-VA-voorzitter Bart De Wever zegt dat voor zijn partij vanaf dag één duidelijk was dat de cijfers in het Klimaatakkoord van vorig weekend niet klopten. Intussen hebben anderen dat ook ingezien, stelde De Wever in het Eén-programma ‘De Zevende Dag’. “We gaan heronderhandelen, voor mij is het incident gesloten.” De Wever trok ook fors van leer tegen Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. "U pleit voor de Derde Wereldoorlog."

Vorig weekend bereikten de verschillende ministers van Milieu in ons land een akkoord over de verdeling van de klimaatdoelstellingen. Maar kort na het weekend schoot N-VA het akkoord af. De partij stelde onder meer dat Vlaams CD&V-minister Joke Schauvliege op een aantal punten haar onderhandelingsmandaat had overschreden.

CD&V-voorzitter Wouter Beke noemde die aanval op zijn minister “ongepast, niet collegiaal en niet voor herhaling vatbaar”.

130 miljoen euro

N-VA-voorzitter De Wever zegt dat zijn partij Schauvliege niet is afgevallen. Maar vanaf de eerste dag was volgens hem duidelijk dat enerzijds de cijfers in het akkoord niet klopten en dat het akkoord anderzijds nefast zou zijn omdat het de Vlaamse energieconsument zou opzadelen met een extra factuur van 130 miljoen euro. De Wever stelde dat anderen dat nu ook hebben ingezien. “We gaan heronderhandelen, voor mij is het incident gesloten”.

“Lieve woordjes”

De Wever zei ook niet meer te willen reageren “op dat soort gekibbel”, een les die hij naar eigen zeggen heeft geleerd na zijn omstreden gastcollege aan de Gentse universiteit. “Als je gelijk krijgt door de feiten, dan neem ik de lieve woordjes er graag bij”, aldus de N-VA-voorzitter.

"Alles wat Vlaams Belang aanraakt verandert in lood"

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft ook fors uitgehaald naar Vlaams Belang. "Ik zal nooit instemmen met wat u voorstelt want alles wat u aanraakt, verandert in lood", sneerde De Wever naar zijn Vlaams Belang-collega Tom Van Grieken, nadat die kritiek uitte op de manier waarop de federale regering, met N-VA-ministers aan boord, met de vluchtelingencrisis omgaat.

"Na 30 jaar in de oppositie hebt u nog nooit iets bereikt. Niemand wil met u samenwerken", stelde De Wever. "Als uw kopman Filip Dewinter bij (de Syrische president) Assad op de koffie gaat en zegt dat het de slechtste nog niet is (...), als Dewinter in de Kamer staat te zwaaien met de Koran als bron van alle kwaad en in de Antwerpse gemeenteraad voorstelt dat elke moskee waar de Koran ligt, onmiddellijk dicht moet, dan pleit u eigenlijk voor de Derde Wereldoorlog. Staat u daar achter?", klonk het scherp.

Even later stelde De Wever dat hij niet zal instemmen met voorstellen van Vlaams Belang. "Als u morgen een resolutie indient dat de zon schijnt, dan zal ik die nog niet meestemmen", luidde het. Wat Dewinter voorstelt, is van "een ranzigheid en onmenselijkheid" die N-VA nooit zou aan de dag leggen, luidde het. "U moet niet janken dat u aan de zijlijn staat".

Van Grieken maakte van het debat gebruik om de maatregelen van de regering, met N-VA'ers op sleutelposten, aan te vallen. Hij zei niet onder de indruk te zijn van de regeringsmaatregelen, wetende dat er dit jaar 200.000 asielzoekers zouden aankomen - een cijfer dat De Wever betwistte. Van Grieken hekelde nog dat ons leger beter zou worden ingeschakeld om de buitengrenzen van Europa te bewaken, "in plaats van te fungeren als een veredelde taxidienst van Noord-Afrika naar Europa".

"Wij nemen onze humanitaire verantwoordelijkheid", riposteerde de N-VA-voorzitter. Hij herhaalde dat ons land die stroom asielzoekers niet uitnodigt, maar dat de vluchtelingen hier nu eenmaal staan. "Wij zorgen voor voldoende opvang, die basic is", aldus De Wever, die een onderscheid maakte met de asielcrisis van 2010. Toen kreeg ons land dwangsommen opgelegd en moeten asielzoekers in hotelkamers worden ondergebracht.

Nu in het nieuws