Halloweenkomeet ‘Spooky’ scheert rakelings langs aarde

Print

Een op een doodshoofd gelijkende komeet is ‘rakelings’ langs de aarde gepasseerd. Spooky, zo genoemd omdat het zaterdag tegelijk ook Halloween is, naderde onze planeet tot op ongeveer 500.000 kilometer, deelde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA mee.

Volgens NASA gaat het wellicht om een zogeheten dode komeet. Dat is een komeet die na vele rondjes rond de zon geen staartvormig uiteinde meer heeft. De diameter van het hemellichaam wordt geschat op zowat 600 meter.

Enkele dagen geleden beschreven NASA-wetenschappers de komeet nog als ‘een grote pompoen’. Naarmate het gevaarte dichterbij kwam, ging de komeet echter steeds meer gelijken op een doodshoofd. Op satellietbeelden was namelijk een schedelvormige massa te zien met twee donkere holten - de ogen - en een rond gat ter hoogte van de denkbeeldige neus.

Toen het object begin oktober ontdekt werd, dachten astronomen nog dat het ging om een asteroïde, en doopten ze het ding ‘Asteroid 2015 TB145’. Na verdere observatie met behulp van een infraroodtelescoop oordeelden de wetenschappers dat het waarschijnlijk eerder om een dode komeet ging, die na talloze rondjes rond de zon zijn vluchtige stoffen is verloren, aldus NASA.

Van een mogelijke botsing met de aarde was nooit sprake.

MEEST RECENT