België zal herziening Rwandese grondwet ‘van dichtbij’ volgen

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en Rwandees president Paul Kagame tijdens een ontmoeting in Brussel (archiefbeeld januari 2015) Foto: BELGA

België zal herziening Rwandese grondwet ‘van dichtbij’ volgen

Print

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR), heeft zaterdag een ontmoeting gehad met zijn Rwandese collega Louise Mushikiwabo. Op de agenda stonden de bilaterale betrekkingen tussen de twee landen te bespreken, de situatie in Rwanda, regionale aangelegenheden en de internationale politiek.

De ontmoeting vond plaats in het kader van de ‘permanente dialoog’ tussen België en Rwanda, kort nadat het Rwandese parlement unaniem een wetsvoorstel goedkeurde om de grondwet te hervormen om zo een derde ambtstermijn mogelijk te maken voor de huidige president Paul Kagame in 2017. Indien het zo ver komt, kan Kagame het land in theorie besturen tot 2034.

Mushikiwabo heeft op vraag van Reynders ‘uitleg gegeven over de debatten die in het Rwandese parlement aan de gang zijn over de wijzigingen aan de grondwet’. De Belgische buitenlandminister antwoordde daarop ‘dat ons land dat opvolgt en dat het aandacht zal hebben voor wat wordt voorgesteld en voor het verloop van het herzieningsproces’.

.

Nu in het nieuws