© kma

Reflecterende tas uit Schoten verovert de wereld

Op een donkere avond reed Olivier Van Mighem een man met een boodschappentas omver. Dat was voor tassenproducent Van Mighem de aanleiding om een reflecterende boodschappentas te ontwikkelen.

kristin matthyssen

“Op een vrijdagavond kwam ik van het Chinees restaurant in Wilrijk. Ik had die voetganger niet zien oversteken. Gelukkig liep het uiteindelijk nog goed af. Ik kwam er vanaf met het terugbetalen van een gebroken pot mayonaise.”

Het ongeval opende de ogen van Van Mighem, die herbruikbare boodschappentassen produceert met zijn bedrijf VIP-Promotion in Schoten. “De maandag na het ongeval stond ik in de fabriek. Als we de stiksels aan de zijkanten nu eens reflecterend maken, dacht ik. Wereldwijd was nog niemand op dat idee gekomen, terwijl al die duurzame boodschappentassen volgens eenzelfde procedé gemaakt worden, met aan de zijkant nylon stiksels ter versteviging. Ik heb onmiddellijk vijf modellen wereldwijd gepatenteerd. Mijn idee mag nu niet meer gekopieerd worden.”

Veiligheid kost 15 cent

De duurzame, reflecterende boodschappentas maakt voetgangers zichtbaar vanop 100 meter. “Veertig procent van de ongevallen met voetgangers gebeurt ’s winters tussen 16u en 19u”, zegt Van Mighem. “De Verenigde Naties, het Europees Parlement, Coca-Cola, Mars, Master Card, Michelin en de gemeente Grobbendonk hebben al reflecterende boodschappentassen met eigen reclame besteld. Die worden vervaardigd in Spanje en China.” Ook de Amerikaanse supermarktketen Walmart is geïnteresseerd in de Schotense boodschappentassen.

“Normaal kost zo’n herbruikbare boodschappentas 30 cent, met de reflecterende nylonstiksels is dat 45 cent. Met 15 eurocent kun je dus een leven redden”, beweert Van Mighem.

Vastgoed

Jobs in de regio