Historische waterstraatjes opnieuw open voor publiek

Print

Foto: Sven Van Haezendonck

Mechelen - Twee historische waterstraatjes in de binnenstad van Mechelen zijn bij wijze van proef opnieuw opengesteld. “De mensen die ik er al ontmoette, vinden het een prettige ervaring om er door te wandelen”, zegt Marina Mariën van de wijkraad centrum.

De waterstraatjes zijn smalle steegjes voor wandelaars tussen de Onze-Lieve-Vrouwestraat en het Dijlepad. Het Trapstraatje ligt vlak naast het nieuwe café Zapoi en het Boogstraatje naast de apotheek op de Vijfhoek. “Historisch maken deze straatjes deel uit van het openbaar domein. Toch zijn ze gedurende vele jaren verborgen gebleven voor het publiek”, legt Mariën uit. Het is de wijkraad die de voorzet gaf om de straatjes hun functie terug te geven.

Sinds kort zijn de waterstraatjes dus opnieuw toegankelijk, al gaat het voorlopig wel om een test. De openingsuren van de twee steegjes zijn op dit moment afgestemd op die van de parken en tuinen. De deuren worden elke dag om 9u geopend. “Het sluitingsuur is afhankelijk van zonsondergang. Het openen en afsluiten gebeurt door gemeenschapswachten”, zegt schepen van Wijk- en dorpszaken Katleen Den Roover (N-VA).

In de periode van november tot en met februari zijn de waterstraatjes na 16u30 bijvoorbeeld niet meer toegankelijk. Enkele jaren geleden werd een van de waterstraatjes  ook al eens opengesteld, maar na klachten werd het opnieuw afgesloten.  “We gaan nu extra ons best doen om de steegjes open te houden. Daarvoor gaan we ook op zoek naar vrijwilligers onder onze inwoners”, stelt schepen Den Roover. 

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio