Zeker zes doden door zelfgestookte alcohol in Istanboel

Zelfgestookte alcohol heeft in de Turkse grootstad Istanboel aan minstens elf mensen het leven gekost. Negenenvijftig mensen moesten in het ziekenhuis opgenomen worden, nadat ze het zelfgestookte brouwsel hadden gedronken. Verschillende mensen verkeren nog in levensgevaar. Dat meldden de televisiezenders CNN-Turk en NTV op basis van informatie van het ministerie van Gezondheid donderdag. De eerste gevallen van vergiftiging werden zondag geregistreerd.

De krant Hürriyet had eerder onder aanhaling van politiebronnen geschreven dat er negen doden gevallen waren. De politie heeft 15 verdachten opgepakt. Beelden op de online-editie van de krant toonden enkele blauwe vaten met de dodelijke methylalcohol, die in beslag werden genomen.

Illegaal gestookte alcohol, meestal de in Turkije veel gedronken raki, veroorzaakte in 2005 al de dood van 22 mensen. In april 2009 stierven drie Duitse schooljongens tijdens een schoolreis in de Zuid-Turkse badplaats Kemer na het drinken van zelfgestookte raki. Normaal geproduceerde alcoholische dranken zijn in Turkije relatief duur, omdat de islamitisch-conservatieve regering die almaar zwaarder belast. “Zelfgestookte raki kost vijf pond (1,5 euro) terwijl legale raki van 35 cl liefst 38 pond (11,8 euro) kost. Iedereen is gedwongen om het vervalste goedje te kopen”, zei een slachtoffer dat geciteerd werd door Hürriyet Daily News.

MEER OVER Rusland