© AFP

Le Pen laat ander Europarlementslid in haar plaats stemmen

Marine Le Pen, de voorzitter van het Franse Front National (FN), is in het Europees Parlement betrapt op stemfraude. Haar Nederlandse fractiegenoot Marcel de Graaff (PVV) stemde woensdag voor Le Pen terwijl ze zelf de zaal al verlaten had.

Omdat het een erg lange en technische stemming was - onder meer de begroting 2016 lag voor - had niemand meteen in de smiezen dat de Graaff twee stemkaarten aan het gebruiken was, tot de Zweedse Anna Maria Corazza Bildt (EVP) er de aandacht van de parlementsleden op vestigde.

Meteen startten de diensten van het parlement een onderzoek om na te gaan of Le Pen inderdaad haar stemkaart doorgegeven had. In de late namiddag kwam de bevestiging: videobeelden bewijzen dat er naar het einde van de stemming toe vanop de bank van Le Pen is gestemd zonder dat de FN-voorzitter nog in de plenaire zaal aanwezig was.

Het is niet duidelijk of Le Pen en de Graaff een reprimande, schorsing of boete mogen verwachten. De EVP, de grootste fractie in het parlement, vraagt dat voorzitter Martin Schulz de zaak naar zich toetrekt.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio