© Archiefbeeld Patrick Hattori

'Mechelen Mobiel voor Iedereen' ijvert voor beter openbaar vervoer

Mechelen Mobiel voor Iedereen, een nieuw forum van belangengroepen, vraagt in een open brief de uitbouw van een stadsnet. De leden dringen ook aan op overleg met het stadsbestuur en De Lijn. In eerste instantie over het behoud van de centrumpendel in Nekkerspoel.

Een betaalbaar en een haalbaar openbaar vervoer dat maximaal tegemoet komt aan de behoeften van de gebruikers. Dat is het uitgangspunt van Mechelen Mobiel voor Iedereen. Tegelijk vraagt het forum uitdrukkelijk om overleg, liefst op regelmatige basis. “De ervaring leert ons dat een van de belangrijkste struikelstenen in dit verhaal het naar elkaar doorverwijzen is van verantwoordelijkheden”, zegt coördinator Emiel Neuckens.

De schepen van Mobiliteit zegt daar niet bij voorbaat neen tegen. “Mijn deur staat open als dat op een constructieve manier kan. Ik heb de vraag ook doorgespeeld aan De Lijn”, reageert Marina De Bie (Groen).

Centrumpendel

Een eerste actiepunt op korte termijn is het behoud van de centrumpendel tijdens de werken in de Nekkerspoelstraat. “Omdat de Frederik de Merodestraat onderbroken is, stopt de pendelbus aan het standbeeld van Margareta. Een omleiding via de Stassartstraat zag De Lijn niet zitten. Als de Merodestraat opnieuw open is, komt er een evaluatie. Anderzijds kan je moeilijk een bus door een straat sturen als die opgebroken is. Ik stuur en bestuur de bussen van De Lijn ook niet zelf”, stelt schepen De Bie.

Op de middellange termijn vraagt het forum, met onder meer vertegenwoordigers van TreinTramBus, de stedelijke adviesraad voor senioren en de wijkraad, de uitbouw van een degelijk stadsnet. Met rechtstreekse en op geregelde tijdstippen verbindingen vanuit de wijken en dorpen naar het centrum, zoals het vroeger is. Zo wordt bijzondere aandacht gevraagd voor de bereikbaarheid van De Nekker, het ziekenhuis en de stedelijke begraafplaats. “Voor die twee laatste werken wij nog steeds aan een oplossing met taxicheques. We hopen die uiterlijk eind dit jaar rond te hebben”, reageert Marina De Bie.

Gratis bussen

Maar Mechelen Mobiel voor Iedereen denkt ook verder en vraagt voor het hele Mechelse grondgebied gratis bussen op zaterdagen en koopzondagen. “Geen discriminatie van de reizigers van het openbaar vervoer tegenover gebruikers van de gratis randparkings”, geeft Emiel Neuckens aan. Bezoekers die hun auto gratis aan De Nekker parkeren, kunnen op zaterdagen en koopzondagen gratis gebruikmaken van de Shopping Shuttle.

“Wij hebben tijdens ‘Mechelen houdt je warm’ de bus al gratis gemaakt en wij dragen bij voor goedkopere abonnenementen voor de jeugd. Als stad kunnen wij niet alles financieren. Ik kan geen beloftes doen, want de budgetten voor 2016 liggen nog niet vast. Ik zal de voorstellen in elk geval vrijdag voorleggen aan mijn collega’s in het schepencollege”, zegt de schepen van Mobiliteit nog. Tegelijk wil ze bij De Lijn polsen naar mogelijkheden. “Al zit ook die in een keurslijf van besparingen”, stelt Marina De Bie.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio