© joris herregods

Eén op drie zelfstandigen vindt geen opvolger voor zaak

Eén op de drie bedrijfsleiders van kmo’s die binnen de twee jaar willen stoppen, heeft nog geen idee wie zijn opvolger wordt. Daardoor komt het voortbestaan van het bedrijf in gevaar. Dierenkliniek De Vliet in Liezele (Puurs) is bijvoorbeeld al enkele jaren bezig met de voorbereiding van de overname in 2018.

christof willocx

In Vlaanderen zijn er 44.553 bedrijven met minder dan 250 werknemers en een zaakvoerder die ouder is dan 55 jaar. Die bedrijven stellen samen zo’n driehonderdduizend mensen tewerk. De Antwerp Management School en de Universiteit Hasselt hebben een onderzoek gedaan bij 544 van dat soort bedrijven. “De resultaten zijn verontrustend”, zegt professor Eddy Laveren van de Antwerp Management School.

“In een derde van de bedrijven waar een overdracht van leiding binnen de twee jaar wordt voorzien, is de potentiële opvolger nog niet bepaald en werd de overdracht met een mogelijke opvolger nog niet besproken. Dat komt vooral door financiële belemmeringen. Het is moeilijk om een koper te vinden die een redelijke som op tafel wil leggen om een bedrijf over te nemen.”

Zware investeringen

De zaakvoerders van Dierenkliniek De Vliet in Liezele (Puurs) kunnen ervan meespreken. “Ik ben één van de drie zaakvoerders en stap over drie jaar uit onze dierenkliniek”, zegt Frank Watzeels (62). “Daarom hebben we twee jaar geleden al een dierenarts aangeworven die niet alleen in onze praktijk werkt, maar ook ten laatste tegen 2018 mijn aandelen in de dierenkliniek overneemt. Dat is niet eenvoudig, want mijn opvolger moet al snel enkele honderdduizenden euro op tafel leggen. We hebben de opvolging lang op voorhand voorbereid, zodat de kans op slagen groter is”, zegt Frank Watzeels.

Lees dinsdag het volledige artikel in Gazet van Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER