EU “dicht bij compromis” over invoering van nieuwe emissietests voor auto’s

Foto: BELGAIMAGE

EU “dicht bij compromis” over invoering van nieuwe emissietests voor auto’s

Print

Eurocommissaris voor Interne Markt Elzbieta Bienkowska maakt zich sterk dat de lidstaten dicht bij een compromis staan over de invoering van nieuwe emissietests voor auto’s die gebaseerd zijn op het feitelijke rijgedrag. Dat vertelde ze maandag in Luxemburg.

Naar verwachting woensdag stemmen experts van de lidstaten over de integratie van de ‘echte tests’ in de goedkeuringsprocedures voor nieuwe types wagens. Uitgangspunt van het voorstel van de Europese Commissie blijft dat autoproducenten de uitstoot beperken tot 80 milligram per kilometer.

Er wordt wel een overgangsperiode voorzien. Zo zouden autobouwers tot september 2019 tot 60 procent mogen afwijken van die norm.

“Ambitieus maar realistisch”

“Ons voorstel is ambitieus, maar realistisch”, zei Bienkovska. Desondanks voert Duitsland nog steeds het verzet aan, maar de Poolse eurocommissaris maakt zich sterk dat er weldra een doorbraak komt. “We zitten dicht bij een compromis.”

Het uiteindelijke compromis over de toegestane afwijking van de norm en de overgangsperiode zal volgens haar ook niet te ver afwijken van het Commissievoorstel.

.

Nu in het nieuws