© AFP

Franz Beckenbauer: “Ik heb een fout gemaakt, maar geen stemmen gekocht”

Voetballegende Franz Beckenbauer heeft maandag in een geschreven verklaring toegegeven dat hij “een fout” maakte bij het biedproces voor de organisatie van het WK voetbal 2006. De 70-jarige Duitser, die aan het hoofd stond van de WK-organisatie en ook de Duitse kandidatuur leidde, verzekert echter dat er geen stemmen gekocht werden.

“Om een subsidie van de FIFA te krijgen, hebben we een voorstel van de Financiële Commissie aanvaard, dat eigenlijk verworpen had moeten worden”, stelt Beckenbauer. “Ik neem de verantwoordelijkheid voor die fout op mij.”

Duitsland betaalde in de aanloop naar de toewijzing van het WK naar verluidt 6,7 miljoen euro aan de Wereldvoetbalbond, met als voorwaarde dat de Duitse voetbalbond bij een eventuele toewijzing 250 miljoen Zwitserse frank (230 miljoen euro) van de FIFA zou krijgen voor de organisatie. De Duitse bondsvoorzitter Wolfgang Niersbach verklaarde dat Beckenbauer die overeenkomst bereikte met FIFA-voorzitter Joseph Blatter. Die ontkent dan weer dat hij daar met Beckenbauer over sprak.

Volgens het Duitse blad Der Spiegel kwam de 6,7 miljoen uit een zwarte kas, die gebruikt werd om de stemmen van vier Aziatische FIFA-leden te kopen. Via de FIFA zou het geld weer doorgesluisd zijn naar Adidas-baas Robert Louis-Dreyfus, die het geld ter beschikking had gesteld. De inmiddels overleden ex-hoofdaandeelhouder van Standard Luik zag het WK wegens commerciële belangen graag naar Duitsland gaan. Duitsland haalde het WK 2006 binnen door in de stemming favoriet Zuid-Afrika met 12-11 te verslaan.