Reacties: "Bewerkt rood vlees zit vol chemicaliën"

Foto: Belga

Fit & Gezond

Reacties: "Bewerkt rood vlees zit vol chemicaliën"

Print
Het eten van bewerkt vlees, zoals charcuterie, is “kankerverwekkend” . Daarnaast bljkt de consumptie van rood vlees “waarschijnlijk kankerverwekkend”. Dat stelt uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat maandag officieel werd voorgesteld. Verschillende organisaties reageren op het nieuws, al verschillen de cijfers en de adviezen over de vleesconsumptie wel opvallend.

"Belgen zijn gematigde vleeseters"

Fenevian, de Federatie van de vleeswarenmakers, reageert teleurgesteld. "Kanker is een zeer complexe ziekte. Een individuele groep van producten bepaalt niet het risico op kanker, maar het voedingspatroon in zijn geheel, in combinatie met tal van andere factoren." De Federatie betreurt  dat "de studie ongenuanceerd wordt vertaald, en dat mensen alweer worden bang gemaakt met dit soort studies;"

Volgens Fenevian is in het onderzoek bovendien geen inschatting gemaakt van het echte risico voor consumenten en geen rekening gehouden met de mate van blootstelling. "De Belgen zijn gematigde vleeseters. Wij eten gemiddeld rond de 30 gram vleeswaren per dag. Dit is beduidend lager dan wat normaal als overmatig wordt gezien, met name meer dan 50 gram per dag."

"Te kort door de bocht"

Het is belangrijk om wetenschappers aan het woord te laten die de studie kennen en om niet te kort door de bocht te gaan", aldus ook Lialiane Driesen, woordvoerder van het Vlam (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing". "Zo moet benadrukt worden dat er geen reden is tot ongerustheid, dat de studie spreekt over mogelijke verbanden en dat het niet om nieuwe feiten gaat."

Het Vlam, dat onlangs nog een reclamecampagne lanceerde voor varkensvlees, volgt de berichtgeving en de evoluties in dit dossier met veel interesse op, aldus Driesen nog.

"Belangrijk voor preventie"

De Stichting tegen Kanker reageert dan weer positief op de bevindingen van het WHO. "De resultaten van de studie over het verband tussen de consumptie van rood vlees en bewerkt vlees en kanker zijn niet nieuw, maar we zijn blij dat de bewijskracht daarover toeneemt", reageert woordvoerder Mathijs Goossens. 

De toename van de bewijskracht is zeer positief, omdat die belangrijk is voor de primaire preventie, aldus Goossens. "Mensen moeten je namelijk geloven als je hen wil overtuigen om hun levensstijl aan te passen." De Stichting tegen Kanker raadt mensen, net zoals de studie, aan om niet meer dan 500 gram rood vlees per week te eten. Bewerkt vlees eet men best zo weinig mogelijk.

Het IARC, het agentschap van de WHO die onderzoek verricht naar kanker, heeft bewerkt vlees nu op dezelfde manier gekwalificeerd als asbest of tabak, namelijk in "categorie 1". "Dat betekent echter niet dat vleesconsumptie even gevaarlijk is als tabak of asbest, maar wel dat de bewijslast dezelfde is", verduidelijkt Goossens.

"Voedingspatroon aanpassen"

"'Variatie', 'evenwichtige voeding' en 'met mate' blijven de 3 sleutelboodschappen in een gezond voedingspatroon." Zo reageert VIGeZ, het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie, maandag op zijn website. ""Het gebruik van bewerkt rood vlees, d.w.z. vlees dat werd gerookt of waaraan zout, nitriet of andere chemicaliën werden toegevoegd, wordt echter best vermeden."

Het VIGeZ raad aan om dagelijks niet meer dan 100 gram te eten van de groep "vlees, vis, eieren en vervangproducten" en om zoveel mogelijk te variëren binnen die groep. Zo is het beter om maximaal 1 keer per week vet vlees te eten, 2 keer per week halfvet vlees en 3 keer per week mager vlees te consumeren. Daarnaast eet men best 1 à 2 keer per week vis en vervangt men bij voorkeur 1 keer per week vlees door een plantaardig vervangproduct.

NIET TE MISSEN