Antwerpse Syriëstrijder Brian De Mulder gesneuveld

Foto: rr

Antwerpse Syriëstrijder Brian De Mulder gesneuveld

Print

De Antwerpse Syriëstrijder Brian De Mulder is afgelopen week om het leven gekomen in Syrië. Dat is ons door goed ingelichte bronnen bevestigd.

“Zijn zus heeft een sms ontvangen van Brians echtgenote waarin staat dat hij als martelaar gesneuveld is”, zegt advocaat Jos Vander Velpen, die in contact staat met de familie. “De familie heeft geprobeerd om contact te krijgen met zijn vrouw, maar dat is nog niet gelukt. Meer details over zijn overlijden zijn er dus niet”, zegt Vander Velpen.

Brian De Mulder zat sinds januari 2013 in Syrië. Hij had zich bekeerd tot de islam en radicaliseerde na contacten met de voormalige leider van Sharia4Belgium Fouad Belkacem. In Syrië sloot de twintiger zich aan bij de terroristische groep Maglis Shura Al-Mujahidin. De Mulder hield na zijn vertrek nog sporadisch contact met zijn familie in België. Hij zou in Syrië met een Nederlandse zijn getrouwd.

Bedreigingen

De Antwerpenaar uitte geregeld bedreigingen aan ons land. In december 2013 verscheen er een video op Youtube waarin De Mulder zou dreigen met aanslagen tegen de Belgische staat. Het ging om een ‘nasheed’: een muzikaal islamitisch gedicht. In het gedicht roept De Mulder moslims op de wapens op de te nemen en naar Syrië te komen vechten.

Hij bedreigde ook de Belgische minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) en Geert Wilders, de voorman van de Nederlandse anti-islampartij PVV: “De Crem, Wilders, de verraders vallen, let op voor bomauto’s.” Bruna, de zus van Brian, liet aan Montasser AlDe’emeh toen weten dat het haar broer niet was in die video.

In januari 2014 liet Brian De Mulder van zich horen naar aanleiding van het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan België. Die boodschap klonk eveneens als een dreigement.

Veroordeeld

De Mulder werd begin dit jaar bij verstek veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en een geldboete in het terrorismeproces rond de terroristische beweging Sharia4Belgium. In januari 2014 was hij door een Antwerpse rechter bij verstek veroordeeld tot achttien maanden cel en 6.000 euro boete voor het verhandelen van cocaïne.

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter had het nieuws ook al op zijn Twitteraccount gemeld.

 

 

.

Nu in het nieuws