© Arie Kievit

Huisartsen sluiten acties tegen hervorming wachtdienst niet uit

“Verdere acties vanwege de artsen zijn niet uit te sluiten”, concluderen de Vlaamse, Brusselse en Waalse vertegenwoordigers van 12 artsensyndicaten en huisartsenorganisaties maandagnamiddag in een eensgezind persbericht.

Aanleiding voor dat persbericht is de “brutale bevriezing van een bedrag van 10,2 miljoen euro” door federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).

Dat bedrag is volgens de artsen nodig “voor de verdere uitbouw van huisartsenwachtposten (HWP) over het hele land”. Die hervorming is “onmisbaar voor de bevolking”, klinkt het nog. Donderdag in de vooravond worden de organisaties ontvangen op het kabinet van de minister.

“Als deze ontmoeting niet uitmondt in een engagement voor een duidelijke ondersteuning van de snelle ontwikkeling van de huisartsenwachtdienst, zijn verdere acties niet uitgesloten”, dreigen de artsen. Ze willen dat “het fundamentele principe van overleg tussen overheid en zorgverstrekkers in ere wordt hersteld en wordt gerespecteerd”.

Volgens de artsen moet “de ontwikkeling van de huisartsenwachtpost over het hele land een prioriteit zijn voor onze bestuurders”. “Het versterken van de eerstelijngezondheidszorg buiten de normale werkuren en het versterken van haar visibiliteit, beantwoordt aan twee doelstellingen.”

De eerste doelstelling is “het verhogen van de kwaliteit van de zorgen”, de tweede “de aantrekkelijkheid van het beroep van huisarts verhogen”. De Blocks maatregelen druisen “volledig in tegen deze twee doelstellingen”, aldus nog de huisartsen.

Nu in het nieuws