© kvo

Man wurgde vrouw: zestig getuigen duiken op in assisenproces

Tijdens een preliminaire zitting is de getuigenlijst samengesteld voor het assisenproces tegen Gino Declercq. De 50-jarige man uit Waregem moet zich verantwoorden voor doodslag op zijn partner Eveline Vandenbogaerde. De beschuldigde wurgde zijn 45-jarige echtgenote en bleef nog vijf weken naast het dode lichaam leven.

In de nacht van 24 op 25 augustus 2013 kwam het onder invloed van alcohol tot een hoogoplopende ruzie in het appartement van het koppel in Waregem. Tijdens die ruzie bracht Declercq zijn vriendin door wurging om het leven. Achteraf bleek jaloezie het motief te zijn.

Toch duurde het nog ruim een maand voordat het lichaam van het slachtoffer ontdekt werd. De buren hadden al enkele malen hun beklag gedaan over geurhinder in het gebouw. De politie werd erbijgehaald toen ze op de koop toe maden onder de deur zagen kruipen. Op 1 oktober werd het lijk van Eveline Vandenbogaerde ontdekt. Declercq was al die tijd naast het dode lichaam van zijn vriendin blijven leven.

De beschuldigde wordt op het proces verdedigd door meester Kris Vincke. Tim De Vogelaere, Filip Van Belleghem en Liesbeth Groffils treden op als advocaten van de burgerlijke partijen. Serge Malefason, substituut bij het Gentse parket-generaal, neemt de rol van openbaar aanklager op zich. Het proces wordt voorgezeten door Mathieu De Loof.

Op dinsdagnamiddag 24 november gaat het proces voort met de jurysamenstelling. Het eigenlijke assisenproces gaat op vrijdag 27 november van start met de voorlezing van de akte van beschuldiging.

De uitspraak is voorzien op vrijdag 4 december. Gino Declercq riskeert 30 jaar opsluiting.