Zoveel Vlamingen ‘verklikken’ hun medeburgers bij de Belastingsdienst

Foto: IMAGEGLOBE

Zoveel Vlamingen ‘verklikken’ hun medeburgers bij de Belastingsdienst

Print

In tegenstelling tot de federale overheidsdienst Financiën ontving de Vlaamse Belastingdienst de afgelopen jaren slechts weinig spontane meldingen van burgers die fraude van anderen verklikken. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Financiën Annemie Turtelboom (Open Vld) op een schriftelijke vraag van Peter Van Rompuy (CD&V).

In 2014 ontving de Vlaamse Belastingdienst slechts 5 ‘klikbrieven’ en tot dusver in 2015 eveneens 5. Turtelboom kan enkel de cijfers sinds 2014 geven aangezien dergelijke verklikkingen pas sindsdien geregistreerd werden. Eind augustus raakte bekend dat de FOD Financiën de eerste 7 maanden van dit jaar liefst 1.811 spontane verklikkingen bij de fiscus registreerde, 200 meer dan in dezelfde periode het jaar voordien.

“De meeste klikbrieven die de Vlaamse Belastingdienst ontving hebben betrekking op bouwovertredingen en sociale fraude zoals zwartwerk en onterecht ontvangen uitkeringen. Deze worden doorgestuurd naar de bevoegde administraties”, aldus Turtelboom. Dat de Vlaamse Belastingdienst zeer weinig spontane meldingen ontvangt inzake fiscale fraude wijt de minister aan het feit dat de heffingen, die al voor 1/1/2015 werden geïnd, ‘zich quasi niet lenen om te ontduiken’.

(belga)

.

Nu in het nieuws