© Mia Uydens

Muyters wil studenten vlotter een eigen zaak laten starten

Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) wil dat jongeren nog tijdens hun studententijd op een vlotte manier een eigen onderneming kunnen starten en roept daarom hogescholen en universiteiten op om een lessenpakket samen te stellen dat tot het benodigde attest van bedrijfsbeheer kan leiden. Het Vlaamse Agentschap Ondernemen zal de geïnteresseerde onderwijsinstellingen daarbij begeleiden.

Studenten aan een hogeschool of universiteit die een eigen zaak willen beginnen, wachten momenteel meestal minstens tot wanneer ze een bachelordiploma op zak hebben om dat te doen. Dat diploma geeft hen immers automatisch het benodigde attest van bedrijfsbeheer, welke opleiding ze ook gevolgd hebben. Wie voordien al aan de slag wil, moet een examen afleggen bij de Centrale Examencommissie of een cursus volgen in bijvoorbeeld het volwassenenonderwijs of het centrum voor praktijkgerichte ondernemersopleidingen Syntra.

“De overheid heeft volgens mij de taak om omgevingsfactoren te creëren die ondernemen aanmoedigen en om drempels weg te nemen die dat belemmeren”, zegt minister Muyters, die zijn voorstel maandag kwam lanceren bij TakeOffAntwerp, een initiatief van de stad Antwerpen en associatie universiteit en hogescholen Antwerpen waar studenten hun ondernemingsvaardigheden kunnen ontwikkelen. “Daarom wil ik het mogelijk maken dat studenten hun attest bedrijfsbeheer sneller kunnen verkrijgen en zonder naar de Examencommissie te moeten.”

Hogescholen en universiteiten die op het voorstel willen ingaan, mogen zelf een lessenpakket samenstellen dat de wettelijk verplichte basiskennis bedrijfsbeheer omvat, in samenspraak met het Agentschap Ondernemen. “Op die manier past het project binnen de huidige wetgeving”, zegt Muyters. “Als we de wetgeving zouden moeten aanpassen, zitten we immers al snel weer een jaar verder en er is echt nu nood aan een oplossing.”

Nu in het nieuws