Unizo wil ‘afdwingbare’ regels over stakingsrecht

Unizo-voorzitter Karel Van Eetvelt Foto: BELGA

Unizo wil ‘afdwingbare’ regels over stakingsrecht

Print

Vrijblijvende afspraken tussen sociale partners over het stakingsrecht werken niet. De vakbonden kunnen of willen zich niet aan zo’n afspraken houden. Afspraken moeten daarom een juridisch afdwingbaar karakter krijgen. Dat zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt.

Maandag riep minister voor Werk Kris Peeters de sociale partners op om het herenakkoord over het stakingsrecht te actualiseren. Aanleiding is de discussie over het stakingsrecht nadat medische zorgen niet toegediend konden worden als gevolg van een blokkade van het FGTB, de Franstalige socialistische vakbond.

Van Eetvelt vraagt zich af wat de waarde van dergelijk overleg is, als de bonden er zich toch niet aan houden. Hij wijst er ook op dat er het recht op werk al bestaat, maar dat mensen die bijvoorbeeld wegen blokkeren zich daar niet aan houden.

‘Niet nodig’

Volgens emeritus-hoogleraar arbeidsrecht aan de KU Leuven Roger Blanpain is een nieuwe wetgeving over het stakingsrecht echter strikt gezien niet nodig. Er bestaat al wetgeving, maar die wordt nog onvoldoende toegepast. .

Hij wijst er op dat wegversperringen, het bezetten van ondernemingen en werknemers de toegang tot het werk beletten in strijd zijn met de wet. ‘Staken betekent het werk neerleggen. Bezettingen, versperringen, enz.. zijn verboden. Stakingsposten mogen, maar men mag mensen niet de toegang tot werk verhinderen’.

Nog volgens Blanpain zijn minimale diensten voorzien door de paritaire comités in de private sector, en kunnen ook opeisingen gebeuren.