© Shutterstock

"Populariteit van pesto bedreigt dieren en bossen"

Een bord dampende pasta, er wat pesto doorheen draaien en afwerken met wat parmezaan en voilà je hebt een geweldig gerecht op tafel gezet. Dat we dat massaal zijn gaan eten, heeft nu gevolgen voor de pesto in kwestie. Zo zou een van de sleutelingrediënten, de pijnboompitten, in de toekomst wel eens een stuk schaarser kunnen worden voor mens en dier door de te grote vraag ernaar.

Volgens Jonathan Slaght, een vooraanstaande Amerikaanse expert inzake wouden en boshbeheer, bedreigt onze exploderende consumptie van pesto de pijnbomen. Vooral de bomen in Rusland en Korea staan zwaar onder druk. "Bovendien zou het gehele Koreaanse ecosysteem in elkaar kunnen stuiken want onder andere vogels, eekhoorns, herten, wilde zwijnen en de Aziatische zwarte beer zijn op de pijnboompitten aangewezen om de vaak harde winters te overleven", zegt hij in een interview met The New York Times. Een van de gevolgen van het gebrek aan pijnboompitten is dat de beren zich in Rusland al op straat gaan begeven op zoek naar voedsel en soms zelfs mensen aanvallen.

Voor wie toch graag pesto wil blijven eten, maar de ecosystemen verder wil ontzien heeft Slaght nog een tip. "Wie vindt dat de combinatie van geroosterde noten en verse basilicum die unieke smaak geeft aan pesto kan ook met walnoten, cashewnoten, pistachenoten en zelfs amandelen aan de slag voor eenzelfde geslaagd resultaat."

NIET TE MISSEN