© AP

FIFA-verkiezingen: Sjeik Salman is kandidaat nummer 6

Sjeik Salman bin Ibrahim Al Khalifa uit Bahrein doet een gooi naar het voorzittersschap van de Wereldvoetbalbond (FIFA). Dat meldde het nationale persbureau van Bahrein maandag.

Sjeik Salman is voorzitter van de Aziatische Voetbalconfederatie en ex-voorzitter van de Bahreinse voetbalbond. Zijn kandidatuur werd zondagnacht ontvangen op het FIFA-hoofdkwartier in Zürich.

De sjeik, lid van het FIFA-Comité voor Financiën en Strategie, is de zesde kandidaat-voorzitter. Eerder maakten de (momenteel geschorste) Franse UEFA-voorzitter Michel Platini, de Trinidadiaan David Nakhid, de Jordaanse prins Ali Bin Al Hussein, de Fransman Jérôme Champagne en de Zuid-Afrikaan Tokyo Sexwale al bekend de nieuwe sterke man van de FIFA te willen worden.

Maandag is de deadline voor het indienen van kandidaturen. Het Uitvoerend Comité van de FIFA besliste na het aftreden van Joseph Blatter dat de nieuwe FIFA-voorzitter op 26 februari 2016 wordt gekozen. Hij (of zij) wacht de zware taak de erg omstreden Blatter op te volgen. De Zwitser, al sinds 1998 aan de macht, is na een reeks schandalen zelf hoe dan ook geen kandidaat meer. Hij werd onlangs net als Platini op de koop toe ook nog eens voor 90 dagen geschorst door de Ethische Commissie van de FIFA.