Kempense huisartsen veel grijzer dan Vlaams gemiddelde

Het beroep van huisarts vervrouwelijkt al een tijdje. Gemiddeld is nu één huisdokter op de twee een vrouw, een mannelijk bastion als Herentals niet te na gesproken. Foto: Arie Kievit

Kempense huisartsen veel grijzer dan Vlaams gemiddelde

Print
Herentals / Turnhout / Hoogstraten / Geel -

De helft van de Kempense huisartsen is boven de 55 jaar. In Vlaanderen is dat een op drie. Dat blijkt uit cijfers van de vzw Welzijnszorg Kempen, een organisatie die 27 OCMW’s uit het arrondissement Turnhout verenigt.

Dat de Kempense huisartsen sneller grijs worden dan het Vlaamse gemiddelde komt omdat de Kempense dorpen geen jonge, pas afgestudeerde huisartsen aantrekken. Die vestigen zich liever in centrumsteden. Gevolg: verschraling van het aanbod. Dat betekent ook dat één op twee Kempense patiënten op relatief korte termijn verplicht zal zijn een nieuwe huisarts te zoeken.

De zowat 450.000 potentiële patiënten in de Kempen hebben vandaag de beschikking over 400 huisdokters.

Maar de verdeling van het aantal huisartsen in de Kempen verschilt steeds meer van regio tot regio. Zo heb je in de zorgregio Westerlo één huisarts op 878 inwoners, in de zorgregio Geel één op 1019 inwoners, in de zorgregio Turnhout is er dat al één op 1.398 inwoners. In de (grens)streek boven Turnhout wordt het aantal huisartsen nog veel schaarser.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio