Mechelse schepen zet tijdelijk stap opzij na veroordeling

Kort na zijn veroordeling legde schepen De Nijn een eerste verklaring af. Hij is zwaar aangeslagen. Foto: Leo De Nijn

Mechelse schepen zet tijdelijk stap opzij na veroordeling

Print
Mechelen - De Mechelse schepen Bart De Nijn (N-VA) zet tijdelijk een stap opzij na zijn veroordeling voor belangenvermenging. Eerste schepen Marc Hendrickx neemt zijn bevoegdheden over, in afwachting van een uitspraak in beroep.

Een rechter heeft de schepen van Openbare Werken vanmorgen veroordeeld tot een jaar cel met uitstel gedurende drie jaar en een boete van 600 euro, ook met uitstel. Bovendien verliest hij gedurende vijf jaar zijn burgerrechten. Volgens de rechter maakte de schepen zich destijds als gedeputeerde schuldig aan belangenvermenging en toont hij weinig schuldinzicht.

Toen de schepen nog als gedeputeerde in de Antwerpse provincieraad zetelde, besliste hij, samen met die raad, om de bouwvergunning voor de bouw van twintig huizen langs de Tervuursesteenweg in Mechelen te weigeren.

Een vorm van belangenvermenging oordeelden de bouwheer en het openbaar ministerie. Onder meer omdat hij in de buurt van het bouwproject woont en omdat zijn vrouw mee beroep had aangetekend tegen de komst van twintig huizen. Zelf vindt De Nijn dathij recht in zijn schoenen staat.

"Ik ben een onschuldig man", zei hij tegen de rechter. "Ik heb er nooit iets van geweten dat mijn vrouw dat getekend heeft. Op dat moment was ik met vrienden op vakantie. Nadien is het nooit ter sprake gekomen."

Procureur hard voor politicus

Procureur Peter Peereboom geloofde die verklaring niet, en vond zijn uitleg bij de haren getrokken: "Het feit dat er tussen beiden hierover nooit een woord is gerept, is totaal ongeloofwaardig. Bovendien doet dat zelfs niet ter zake. Hij wist dat hij er in de buurt woont, dat had voldoende moeten zijn om zich te onthouden in de beslissing. En als hij het tegendeel beweert, vraag ik me af wat je daar dan in godsnaam zit te doen, buiten belastinggeld innen."

Terwijl de verdediging van schepen Bart De Nijn volledig voor de vrijspraak ging, vond de procureur een duidelijk signaal nodig. "Meneer De Nijn moet beseffen dat dit gedrag niet gepast is voor een man die een openbaar ambt uitoefent. Ik vorder dan ook enerzijds een verbod om gedurende vijf jaar geen openbaar ambt te mogen uitoefenen en anderzijds een celstraf van een jaar en 600 euro boete met uitstel", gaf procureur Peereboom aan.

Schepen gaat in beroep

Die straf is maandagmorgen voor de correctionele rechtbank ook uitgesproken. Bart De Nijn is zwaar aangeslagen. "Ik ben er niet goed van. Dit had ik niet verwacht, want ik ben onschuldig", reageert hij.

De schepen gaat sowieso in beroep. "Omdat ik niet weet welk belang ik heb. Een tweede oordeel krijgen, is ook een mensenrecht", stelt hij. De N-VA wacht dat beroep af. “Indien het vonnis wordt bevestigd zal Bart De Nijn de eer aan zichzelf houden”, reageert eerste schepen Marc Hendrickx.  

De partij beseft dat belangenvermenging door mandatarissen bij de uitoefening van hun mandaat een zeer ernstig feit is. “De N-VA-collega’s van Bart De Nijn hebben er alle vertrouwen in dat de aanwending van zijn recht op beroep een gunstig gevolg zal kennen”, zegt Hendrickx nog.  

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio