Koningin Máxima geveld door nierbekkenontsteking

Willem-Alexander en Máxima tijdens een voetbaltraining van een Nederlands-Chinees team zondag Foto: REUTERS

Celebs

Koningin Máxima geveld door nierbekkenontsteking

Print
De Nederlandse koning Willem-Alexander zal zijn staatsbezoek in China in zijn eentje moeten afwerken. Zijn echtgenote, koningin Máxima, is geveld door een nierbekkenontsteking en ligt met hoge koorts in bed.

Zondag verscheen Máxima nog aan de zijde van haar echtgenoot op een voetbaltraining van een Nederlands-Chinees team. Maar zondagnacht raakte bekend dat de koningin wegens hoge koorts verstek zou moeten geven voor het ochtendprogramma van de tweede dag. Volgens de Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst heeft een arts vastgesteld dat de Nederlandse koningin een nierbekkenontsteking heeft, een aandoening die veroorzaakt wordt door ‘het opstijgen van een blaasontsteking’. De aandoening wordt veroorzaakt door bacteriën die van nature voorkomen in het menselijk lichaam, onder meer rond de anus. Symptomen zijn hoge koorts, misselijkheid, pijn in de rug en in kleine beetjes plassen. Met antibiotica zijn de klachten vaak al binnen enkele dagen verminderd.

Omdat Máxima ziek uitviel, moest Willem-Alexander in zijn eentje een bezoek brengen aan hoofdstad Peking. Er wordt nog gekeken of de Nederlandse koningin kan aansluiten bij het staatsbanket met president Xi Jinping. Het bezoek aan een lössplateau dinsdag, zal Máxima alvast aan zich laten voorbijgaan. Willem-Alexander en Máxima zijn van 25 tot donderdag 29 oktober in China voor een staatsbezoek. Op de agenda staan onder meer de hoofdstad Peking, het Löss Plateau in de provincie Shaanxi en de steden Shanghai en Hangzhou.

NIET TE MISSEN