Komeet ontdekt die ‘500 flessen wijn per seconde’ uitstoot

Foto: Juan lacruz

Komeet ontdekt die ‘500 flessen wijn per seconde’ uitstoot

Print

Voor het eerst hebben wetenschappers pure alcohol aangetroffen in een gaswolk rond een komeet. Een Frans team analyseerde dat de staart van komeet Lovejoy (C/2014 Q2), die in 2014 ontdekt werd, zowel suiker als pure alcohol/ethanol uitstoot. “Lovejoy stoot maar liefst 500 flessen wijn per seconde uit”, aldus hoofdonderzoeker Nicolas Biver van Paris Observatory.

Komeet Lovejoy C/2014 Q2 had een bijzonder dichte ontmoeting met de zon op 30 januari van dit jaar. De hitte tijdens de passage was zo intens dat de komeet enorme gaswolken uitstootte. Dankzij een dertig meter grote IRAM-radiotelescoop in Pico Veleta in Spanje konden wetenschappers ook analyseren welke stoffen die gaswolk precies bevatte. En de resultaten sloegen hen met verstomming.

Tijdens de flyby stootte de komeetkern ongeveer twintig ton watermoleculen per seconde uit. En er was meer. In de staart van de komeet werden naast suiker (glycolaldehyde) en ethylalcohol (aan een snelheid van 500 flessen wijn per seconde) nog 19 andere complexe organische moleculen aangetroffen, die allen bouwstenen zijn van leven. Wetenschappers waren er al langer van overtuigd dat kometen zoals Lovejoy er lang geleden toe geleid hebben dat het leven op aarde ontstond. Dankzij deze ontdekking wint deze theorie nog maar eens aan belang.

“De resultaten tonen duidelijk dat kometen bijzonder complexe chemie met zich meedragen”, aldus Stefanie Milam van het NASA-onderzoeksteam. Eerder dit jaar werden ook al organische verbindingen aangetroffen op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. De komeet werd wereldberoemd nadat de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA erin slaagde een ruimtetuig te laten landen op het oppervlak.

.

Nu in het nieuws