Kris Peeters roept vakbonden op: “Pas het stakingsrecht aan”

Foto: BELGA

Kris Peeters roept vakbonden op: “Pas het stakingsrecht aan”

Print

Het stakingsrecht moet aangepast worden aan het tijdsgewricht waarin we leven, zegt minister van Werk Kris Peeters (CD&V) in De Standaard. “Ik roep de vakbonden op om werk te maken van een actualisering.”

“Wat in de jaren tachtig of negentig kon, wordt nu niet meer zomaar aanvaard”, zegt Peeters in de krant. “De uitoefening van het stakingsrecht moet aangepast worden aan het huidige maatschappelijke draagvlak. Mensen hebben er steeds meer problemen mee. Ze willen bij een staking hun recht om te werken gebruiken, maar dat lukt niet altijd.”

De grenzen van het stakingsrecht staan omschreven in het zogenoemde herenakkoord dat vakbonden en werkgevers sloten in 2002. Peeters roept de sociale partners nu op om dat herenakkoord te actualiseren.

Zijn demarche komt niet toevallig, want het debat over het stakingsrecht is weer opgelaaid nadat vorige week twee doden vielen doordat hen niet tijdig medische hulp kon worden geboden wegens een wegblokkade van de socialistische vakbond FGTB. Bovendien gaan de Franstalige liberalen een wetsvoorstel op tafel leggen om het recht op werk bij een staking beter te garanderen. Terwijl Open VLD en N-VA hun steun betuigen aan dat wetsvoorstel, vindt CD&V het beter dat de sociale partners het regelen.

.

Nu in het nieuws